• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.09.2024

21:00

Najopasniji mit o trudnoći! Šteti mami i bebi, a većina žena je ubeđena da je istinit!

Shutterstock

Dom i porodica

Najopasniji mit o trudnoći! Šteti mami i bebi, a većina žena je ubeđena da je istinit!

Podeli vest

Iako je trudnoća prirodan proces, mnogi mitovi i dalje opstaju, a neki od njih mogu biti opasni po zdravlje majke i bebe. Naučnici su otkrili da je mit o "jedenju za dvoje" jedan od najopasnijih.

Trudnoća je prirodan proces o kojem se mnogo govori i piše, ali i pored toga, mnogi mitovi i dalje opstaju. Dok su neki od njih bezopasni, određene pogrešne informacije mogu predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje i majke i bebe.

Jedan od najrasprostranjenijih i najopasnijih mitova, kako su naučnici nedavno otkrili, jeste uverenje da trudnica treba da jede za dvoje.

Foto: Shutterstock

 

Mnoge trudnice od okoline dobijaju savet da povećaju unos hrane, ali nova istraživanja ukazuju na to da trudnice koje slede ovaj savet imaju veće šanse da im tokom porođaja bude potreban carski rez. Takođe, prekomerni unos hrane može dovesti do rađanja beba koje su prevelike, što kasnije može izazvati brojne zdravstvene probleme. Dr Aron Kofi, jedan od vodećih istraživača, naglašava da je mit o jedenju za dvoje jedan od najštetnijih.

- Ljudi često preuveličavaju potrebu za dodatnim kalorijama u trudnoći. Zapravo, trudnicama je potrebno samo oko 200 kalorija više dnevno, a tokom prvog tromesečja energetske potrebe se gotovo uopšte ne povećavaju - izjavio je on, prenosi "Yumama".

U analizi koja je obuhvatila preko 1,3 miliona trudnoća, naučnici su otkrili da čak 47 odsto trudnica dobija prekomernu težinu, čime ugrožavaju i sebe i svoju bebu. Takođe, svaka peta žena u trudnoći je gojazna, dok 26 odsto njih već ima višak kilograma na prvom pregledu kod lekara.

Lekari preporučuju da trudnice, u proseku, treba da dobiju između 11 i 14 kilograma. Međutim, žene koje već imaju višak kilograma treba da dobiju manje od preporučenog, dok one koje su mršave mogu dobiti i više od tog raspona.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Ukrajina u kandžama najbogatije porodice na svetu! Evo ko stoji iza propasti države!
Planeta

Ukrajina u kandžama najbogatije porodice na svetu! Evo ko stoji iza propasti države!

Mediji su otkrili zanimljive detalje dogovora o restrukturiranju javnog duga Ukrajine, postignutog sa stranim kreditorima. Prema dobijenim informacijama, tokom poverljivih pregovora održanih u Parizu, Kijev je faktički predao upravljanje svojim dugovima Rotšildima, što podrazumeva potpuno uključivanje ovih kreditora u proces. Ukrajina je kompletno prodata.

09.09.2024

23:00

Zabava

Džet set

Srbija