• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

07.02.2025

16:20

Ovako se pravilno čuvaju jaja! Ako uočite promene na ljusci, odmah ga bacite!

Shutterstock

Dom i porodica

Ovako se pravilno čuvaju jaja! Ako uočite promene na ljusci, odmah ga bacite!

Podeli vest

Stručnjaci su objasnili kako da prepoznate po ljusci jajeta da li je zdravo za jelo.

Jaja su jedna od najčešćih namirnica u gotovo svakom domaćinstvu, ali i jedna od najosetljivijih kada je u pitanju čuvanje i priprema. Da li su sigurna za jelo zavisi od brojnih faktora. Prepoznavanje znakova koji ukazuju na potencijalnu opasnost ključno je za očuvanje zdravlja.

Stručnjaci su razjasnili razlog zbog kog ljuske jajeta mogu da imaju nesavršenosti poput mrlja ili malih izbočina, ali najvažnije je da znate kako da ih pravilno pripremite da biste izbegli eventualne zdravstvene rizike.

Opasne promene na ljusci jajeta

Ljuska jajeta predstavlja prirodnu zaštitnu barijeru protiv bakterija, ali određene promene na njoj mogu da ukažu na ozbiljne probleme. Pukotine ili oštećenja na ljusci predstavljaju najveći rizik jer omogućuju bakterijama poput salmonele da prodru u unutrašnjost jajeta. Čak i male pukotine mogu da budu opasne jer stvaraju put za potencijalnu kontaminaciju.

Foto: Shutterstock

jaja

Neobične neravnine ili tačkice na ljusci mogu da budu znak problema tokom razvoja jajeta. Dok su manje nepravilnosti normalne, veće izbočine ili neuobičajene formacije mogu da ukažu na poremećaje u procesu formiranja ljuske. Ove promene često nastaju zbog stresa kod kokoške nosilje, nedostatka kalcijuma ili drugih nutritivnih deficita.

"Tamne mrlje na ljusci jajeta pojavljuju se dok je jaje još uvek u kokoški. Ako se jaje premalo okreće, mogu da se pojave mrlje, a neravna ljuska nastaje iz istog razloga", objašnjavaju stručnjaci.

Znakovi da jaje nije dobro za jelo

Neprijatan miris nakon što razbijete jaje pre pripreme siguran je znak da nije za jelo i da ga treba baciti. Ako uočite da je sadržaj jajeta neobične boje ili gustine, nemojte ga jesti. Prozirno, vodenasto belance može da ukaže na starije jaje, dok ružičasta ili zelenkasta boja može da bude znak bakterijske kontaminacije.

Pravilno rukovanje i pažljiva provera pre konzumacije ključni su koraci u prevenciji trovanja hranom i očuvanju zdravlja. U slučaju dvoumljenja, uvek je bolje baciti sumnjivo jaje nego rizikovati zdravstvene probleme.

Kada su jaja najsigurnija za jelo

Sveža jaja, pravilno čuvana u frižideru na temperaturi od 4 stepena ili nižoj, predstavljaju najsigurniju opciju za jelo. Važno je napomenuti da jaja treba da čuvate u originalnoj ambalaži koja pruža dodatnu zaštitu i održava optimalnu vlažnost. Ne bi smela da budu na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

Pravilna termička obrada ključna je za sigurnu konzumaciju jaja. Za meko kuvana jaja, potrebno je da ih kuvate četiri do šest minuta nakon što voda provri, dok je za tvrdo kuvana preporučeno vreme oko 10-12 minuta. Nakon kuvanja, jaja treba odmah da prebacite u hladnu vodu kako bi se sprečilo dalje kuvanje i olakšalo guljenje.

Foto: Shutterstock

jaja

Kod pripreme kajgane ili drugih jela od jaja, važno je da se postigne temperatura od najmanje 70 stepeni u središtu jela. Posebno treba izbegavati jedenje sirovih ili nedovoljno termički obrađenih jaja, a te napomene su još važnije za rizične grupe poput trudnica, male dece, starijih osoba i osoba s oslabljenim imunim sistemom, navodi Food Safety and Inspection Service.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Pakao za Piksija! Ko će igrati za Srbiju protiv Austrije u Beču!? Ovo je moguća varijanta (FOTO)
Fudbal

Pakao za Piksija! Ko će igrati za Srbiju protiv Austrije u Beču!? Ovo je moguća varijanta (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi nalazi se pred velikim izazovom pred novo reprezentativno okupljanje! Srbija će 20. i 23. marta igrati dva meča protiv Austrije u okviru baraža za opstanak u A Diviziji Lige nacija, a u ovom momentu jako je teško proceniti ko će igrati na tom prvom meču u Beču, usled ogromnih kadrovskih problema zbog povreda i suspenzija.

15.03.2025

16:21

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set