• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

31.07.2022

14:39

KORISTITE NAVIGACIJU PREKO MOBILNOG TELEFONA? Ove stvari treba da znate kako biste imali PRECIZNIJE rezultate!

Freepik.com

Hi-Tech

KORISTITE NAVIGACIJU PREKO MOBILNOG TELEFONA? Ove stvari treba da znate kako biste imali PRECIZNIJE rezultate!

Podeli vest

Ako ćete koristiti mobilni kao navigaciju, prilikom odabira telefona vodite računa o tehničkim karakteristikama prijemnika satelitskog signala

Mnogi se pitaju kako su uopšte mogli ranije da se snalaze bez mapica i navigacije. Čak i kada ste znate gde idete, svakako osećate veću sigurnost time što uz sebe imate uređaj koji će vam pomoći, za slučaj da zalutate.

Međutim, nisu baš sve mape i navigacije tačne i precizne, što može zapravo zavisiti od modela vašeg mobilnog telefona.

Ono što treba da uradite jeste da prilikom odabira mobilnog telefona obratite pažnju na tehničke karakteristike njegovog prijemnika satelitskog signala.

Foto: Shutterstock

vožnja

GPS je bez sumnje najpoznatiji, ali postoje i drugi satelitski sistemi, koji se koriste za geopozicioniranje.

Evropska unija (Galileo), Rusija (GLONASS), Kina (BeiDou, poznat i kao BDS) Indija (NavIC, poznat i kao IRNSS) i Japan (QZSS) su proteklih godina lansirali svoje satelitske sisteme, koji zajedno sa GPS-om, nose naziv GNSS (Global Navigation Satellite Systems).

Kako prepoznati telefon sa dobrim GNSS-om

Za što veću preciznost prilikom određivanja vaše realne lokacije i označavanja te lokacije na mapi potrebno je da vaš telefon ne podržava samo GPS već i druge satelitske sisteme.

Foto: Freepik.com

žena u kolima

S obzirom na to da i atmosferski uslovi, visoke zgrade, blizina električnih vodova sa visokim naponom i konfiguracija terena utiču na radio-talase koji dolaze sa GNSS satelita i da su sateliti na različitoj udaljenosti od Zemlje, povećanjem broja satelita se povećava i preciznost.

Bilo bi poželjno da vaš mobilni ima i GPS, GLONASS i Galileo, a ni svi ostali neće biti na odmet.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija