• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.03.2024

16:15

Hirurzi upotrebili virtuelne naočare kod operacije kičme! Tako se sprečavaju ljudske greške

Shutterstock

Hi-Tech

Hirurzi upotrebili virtuelne naočare kod operacije kičme! Tako se sprečavaju ljudske greške

Podeli vest

Tim hirurga u bolnici u Velikoj Britaniji koristio je Apple Vision Pro naočare proširene realnosti kao pomoć u izvođenju na dve operacije kičme.

Svet medicine i tehnologije još jednom su se spojili, a ovog puta u tom spoju učestvovale su Apple Vision Pro naočare i hirurški tim u bolnici Kromvel u Londonu. Hirurzi su koristili naočare proširene i virtuelne realnosti da bi im pomogle u izvođenju dve mikrohirurške procedure na kičmi.

Iako su u timu bili hirurzi Fadi Sedra i Sajed Aftab, medicinska sestra Suvi Verho je bila ta koja je na sebi nosila naočare kako bi im pomogla, piše Daily Mail. Ona je zamenila svoje uobičajene Microsoft HoloLens2 naočare za Vision Pro, a tvrdi da su rezultati bili ništa manje od revolucionarnih.

Foto: Shutterstock

Viska tehnologija u službi zdravlja

Za razliku od tradicionalnih metoda gde asistenti možda moraju fizički da lociraju alate, Vision Pro eliminiše potencijalnu ljudsku grešku.

- Korišćenje ovih naočara eliminiše ljudsku grešku, uklanja nagađanja i daje vam poverenje u operaciju - objasnila je Verho.

Ovo nije prvi put da je Verho koristila uređaje proširene realnosti (AR) u operacionoj sali. Ona se prethodno služila HoloLens 2 naočarama u sličnim intervencijama, a sada ističe da Apple Vision Pro nudi značajno unapređenje.

Bolnicu je sa ovim uređajem upoznala kompanija "eXeX“, koja bolnicama pruža tehnološke platforme. Hirurg Aftab ističe da je rad sa ovom kompanijom napravio ogromnu razliku u načinu na koji lekari pružaju negu pacijentima. Softver je, kako kaže za Business Insider, besprekoran i poboljšao je efikasnost unutar tima.

Foto: Shutterstock

Ne koriste se samo za zabavu

On još objašnjava da tokom operacija, medicinske sestre često moraju da rade sa nepoznatom opremom, a korišćenje ovakvih uređaja im olakšava rad jer preko njih brže uče. Nakon što su Apple Vision Pro stigle na tržište, postao je dostupan i niz zdravstvenih aplikacija koje su kompatibilne sa njima, piše u saopštenju američke tehnološke kompanije.

Među njima, postoje aplikacije koje čak mogu da pomognu hirurzima da vrše transplantacije kuka i kolena, kao što su one koje razvija Mako SmartRobotics.

Korak napred

Iskustvo hirurga iz Velike Britanije pružaju korak napred u implementaciji AR/VR tehnologije, ne samo u hirurgiju, već i u medicinu uopšte. Mogućnost vizualizacije i pristupa alatima bez prepreka unutar operacionog polja ima potencijal da poboljša hiruršku preciznost, smanji greške i poboljša celokupnu efikasnost.

Foto: Shutterstock

Aplikacije se koriste za transplantacije kuka i kolena

Među njima, postoje aplikacije koje čak mogu da pomognu hirurzima da vrše transplantacije kuka i kolena, kao što su one koje razvija Mako SmartRobotics.

Iskustvo hirurga iz Velike Britanije pružaju korak napred u implementaciji AR/VR tehnologije, ne samo u hirurgiju, već i u medicinu uopšte. Mogućnost vizualizacije i pristupa alatima bez prepreka unutar operacionog polja ima potencijal da poboljša hiruršku preciznost, smanji greške i poboljša celokupnu efikasnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija