• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

19.05.2024

17:00

Efekat "zečje rupe"  poguban za decu! Evropska unija istražuje Fejsbuk i Instagram

Shuterstock

Hi-Tech

Efekat "zečje rupe" poguban za decu! Evropska unija istražuje Fejsbuk i Instagram

Podeli vest

Evropska komisija je otvorila formalnu istragu protiv Fejsbuka i Instagrama zbog zabrinutosti da ove platforme podstiču zavisnost kod dece.

Regulatori Evropske unije otvorili su formalnu istragu protiv Fejsbuka i Instagrama zbog zabrinutosti oko zaštite dece, saopštila je Evropska komisija u četvrtak.

Foto: Shuterstock

 

Komisija je izjavila da sistemi Fejsbuk i Instagrama, uključujući algoritme, mogu "iskorišćavati slabosti i neiskustvo maloletnika i izazivati zavisnost, i/ili pojačavati tzv. "efekat zečje rupe'."

Efekat zečje rupe "vas uvlači u sve uznemirujućiji sadržaj", navodi se u izjavi.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Teri Breton rekao je da blok nije uveren da je Meta učinila dovoljno da se uskladi sa Digitalnim zakonom o uslugama (DSA) Evropske unije.

I Instagram i Fejsbuk su označeni kao vrlo velike online platforme (VLOP-ovi), što znači da se moraju pridržavati najstrožih pravila DSA.

Foto: freepik

 

Regulatori su rekli da je procena dve društvene mreže koje poseduje Meta potrebna kako bi se suprotstavili "potencijalnim rizicima za ostvarivanje temeljnog prava na fizičko i mentalno blagostanje dece, kao i poštovanje njihovih prava."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija