• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.05.2024

09:45

Majkrosoft predstavio novu AI funkciju! Kritike pljušte sa svih strana

Shutterstock

Hi-Tech

Majkrosoft predstavio novu AI funkciju! Kritike pljušte sa svih strana

Podeli vest

Majkrosoft je na godišnjoj Build konferenciji za developere predstavio novu funkciju nazvanu Recall i odmah pretrpeo brojne kritike zbog ugrožavanja privatnosti korisnika.

Nova Recall funkcija, koju je kompanija Majkrosoft predstavila, koristi veštačku inteligenciju za kreiranje "fotografske memorije" aktivnosti korisnika na računaru, beležeći snimke ekrana svega što korisnik radi, bilo da pretražuje recepte, gleda video zapise ili koristi aplikacije.

Izvršni direktor Majkrosofta, Satja Nadela, izjavio je da ova funkcija omogućava "rekreiranje prošlih trenutaka", pružajući korisnicima mogućnost pretrage njihovih aktivnosti.

Reakcije na novu funkciju bile su burne, a među kritičarima se našao i izvršni direktor Tesle i vlasnik X, Ilon Mask.

Foto: Shutterstock

 

Pored brojnih korisnika i britanski regulator za zaštitu podataka, Information Commissioner's Office (ICO) je izrazio interesovanje za funkciju Recall. 

On je izjavio da kompanije moraju strogo da procene i ublaže rizike po prava i slobode ljudi pre lansiranja novih proizvoda, naročito onih koji mogu biti invazivni.

Majkrosoft je naglasio da se snimci ekrana kreirani funkcijom Recall čuvaju lokalno na računarima korisnika, enkriptovani su i dostupni samo osobi koja je prijavljena na računaru. Korisnici mogu da filtriraju aplikacije i sajtove koji ne žele da budu skenirani, pauziraju prikupljanje snimaka ekrana ili da obrišu sve snimke ili deo snimaka sa svog uređaja.

Kompanija Majkrosoft je u blog postu naglasila važnost privatnosti, navodeći da ni AI koja radi na uređaju ne može da pristupi privatnom sadržaju korisnika.

IT administratori mogu da koriste Majkrosoft Intune za onemogućavanje funkcije Recall da čuva snimke ekrana, a nove politike će omogućiti centralno filtriranje specifičnih aplikacija i sajtova.

Ova kontroverza ukazuje na sve veći pritisak na tehnološke kompanije da balansiraju inovacije sa zaštitom privatnosti korisnika, dok regulatori postaju sve pažljiviji prema novim tehnologijama koje mogu zadirati u lične podatke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)
Live TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)

Juče je počeo mirovni samit u Švajcarskoj gde se sastalo gotovo 100 zemalja i preko 50 šefova država da razgovaraju o trajnom prekidu vatre, među kojima su premijerka Italije, Đorđa Meloni, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je Rusija u potpunosti izuzeta iz ovog skupa. Ekspert za energetiku Dragan Škobalj komentarisao je ovaj događaj tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

16.06.2024

12:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26