• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.06.2024

08:55

Saveti za fotografisanje hrane! Za bolji efekat - voće i povrće poprskajte vodom, a meso premažite uljem

Shutterstock

Hi-Tech

Saveti za fotografisanje hrane! Za bolji efekat - voće i povrće poprskajte vodom, a meso premažite uljem

Podeli vest

Ne postoji osoba koja makar jednom nije fotografisala tanjir sa hranom. Iako ovaj trend već duže vreme vlada društvenim mrežama, to nije nimalo lako uraditi.

Oni koji su ovaj hobi ozbiljno shvatili, pa od njega solidno i zarađuju reklamirajući restorane, znaju sve cake koje treba uskladiti da bi kolač, kafa, voćna salata ili meso izgledali besprekorno na fotografijama. Ako volite da kuvate, zabavite se u svojoj kuhinji i postanite "foto-gastro" za svoju dušu i prijatelje. Ove smernice biće vam korisne da napravite album sa fotografijama omiljenih specijaliteta.

Birajte hranu

Nije svaka hrana za fotografisanje. Birajte onu koja je lepa na izgled sa interesantnom teksturom. Pripazite na to da su sirove namirnice uvek sveže. Voće i povrće možete poprskati vodom da izgleda svežije, a ako slikate meso, premažite ga s malo ulja da ne izgleda suvo.

Prirodno svetlo

Posudu sa hranom fotografišite uvek blizu prozora. Čak najjednostavnija domaća jela, pite i kolači, najbolje izgledaju na dnevnom svetlu.

Foto: Shutterstock

 

 

Pazite na ugao

Eksperimentišite i snimajte hranu iz nekoliko različitih uglova: odozdo, odozgo, sa strane, kružite kamerom oko tanjira, podižite se i spuštajte. Efekat zamućene pozadine dobićete ako snimate iz nižeg ugla.

Stilizovanje

Poput profesionalaca, dekorišite tanjir grančicom svežeg bilja, kapima sosa, mrvljenim začinom ili pak pored njega stavite svećicu koja gori.

Važna je i boja tanjira

Na fotografijama uvek bolje izgleda jelo servirano u jednobojnom tanjiru ili posudi. Izaberite bele, crne ili tanjire nežnih pastelnih nijansi, pogotovo kada fotografišete kolače. Izbegavajte providne staklene tanjire i podloge od kojih se odbija svetlo.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Liban ulazi u totalni rat! Francuska vlada izdala hitno saopštenje!
na ivici

Liban ulazi u totalni rat! Francuska vlada izdala hitno saopštenje!

Liban bi mogao da propadne i sklizne u građanski rat, izjavio je u ponedeljak francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu. Ova bliskoistočna zemlja, kojom je Francuska upravljala tokom nekog od 20. veka, poslednjih nedelja je postala bojno polje između Izraela i naoružane grupe Hezbolah.

22.10.2024

20:40

Zabava

Džet set

Srbija