• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

09.09.2024

13:00

Ovo je omiljena platforma predatora, najopasnija za decu!

Shuterstock

Hi-Tech

Ovo je omiljena platforma predatora, najopasnija za decu!

Podeli vest

Opasnost preti na svim platformama, ali kako je pokazala istraga i tužba podignuta na sudu u Novom Meksiku, primarna platforma za online predatore je Snapchat.

U slučajevima seksualne iznude (sextrortion), predatori od mladih traže da im pošalju svoje golišave fotografije, pri čemu se lažno predstavljaju pa deca misle da pričaju s osobama svojih godina. 

Nakon što dobiju slike, krenu ucene i od njih traže da im šalju još fotografija i snimaka sličnog sadržaja. Problem Snapchata su često nestajuće poruke jer deca misle da druga strana ne može da ih snimi, ali uvek postoji način za to.

Foto: Shuterstock

 

Prema državnom tužiocu Raulu Toresu, čija je kancelarija mesecima istraživala Snapchat, ova platforma je sa svojim pravilima i dizajnom idealna za deljenje i distribuciju sadržaja kojim se iskorišćavaju djeca. 

Snapchat je pogrešno naveo ljude da poveruju kako će fotografije i snimci snimljeni na njihovoj platformi nestati, ali predatori mogu trajno da snime ovaj sadržaj, rekao je Tores, i naglasio kako oni golišave fotografije dece dele i prodaju na internetu, najčešće na dark webu.

U sklopu istrage, odsek za pravosuđe savezne države Novi Meksiko napravio je lažan profil 14-godišnje djevojčice Heder na Snapchatu koja je razmenjivala poruke sa različitim profilima, od kojih su neki imali korisnička imena poput "child.rape" i slično.

Foto: Shuterstock

 

Na dark webu, policija je našla oko 10.000 snimaka i slika povezanih sa Snapchatom i iskorišćavanjem dece, i pokazalo se kako je upravo ova platforma najveći izvor slika i videa na dark web stranicama koje su bile obuhvaćene istragom.

Iz kompanije Snap kažu da su primili obaveštenje o tužbi i da je pažljivo pregledaju, a na nju će odgovoriti na sudu. Pritom, naglasili su da dele zabrinutost tužilaca i javnosti u vezi sa bezbednošću mladih na internetu. 

Krajem prošle godine u ovoj saveznoj državi podignuta je tužba i protiv Mete, u kojoj se navodi da kompanija nije zaštitila maloletne korisnike Facebooka i Instagrama od seksualnog sadržaja namenjenog za odrasle, niti od uznemirujućih poruka, fotografija i videa seksualnih predatora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić: Dobro je što će RGZ primati građane, ali dva dana u sedmici je nedovoljno!
Politika

Vesić: Dobro je što će RGZ primati građane, ali dva dana u sedmici je nedovoljno!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić pozdravio je odluku Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) da počne sa prijemom građana kroz kampanju "Otvorena vrata katastra", ali i ukazao da su nedovoljna samo dva dana u sedmici predviđena za to, jer radna nedelja traje pet dana, te ponovio da će nadzor nad radom Katastra svakako biti sproveden.

09.09.2024

15:37

Do kraja godine nova deonica Moravskog koridora! Vesić: Oko 40 kilometara Dunavskog koridora biće gotovo pre roka!
Politika

Do kraja godine nova deonica Moravskog koridora! Vesić: Oko 40 kilometara Dunavskog koridora biće gotovo pre roka!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će do kraja godine sigurno biti puštena u saobraćaj deonica Moravskog koridora od Kruševca do Vrnjačke Banje, 54 kilometara brze saobraćajnice Šabac-Loznica, preostalih 5,6 kilometara do Valjeva i oko 40 kilometara Dunavskog koridora koji će, kako kaže, u potpunosti biti završen u septembru sledeće godine, skoro godinu dana pre roka.

09.09.2024

15:23

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija