• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

03.07.2025

14:20

Biljka koju traži ceo svet u Srbiji raste kao luda: Košta preko 1.000 evra, a nalazi se u omiljenom piću

Pexels

Lajfstajl

Biljka koju traži ceo svet u Srbiji raste kao luda: Košta preko 1.000 evra, a nalazi se u omiljenom piću

Podeli vest

Hmelj je biljka koja je u svetu veoma tražena kao delikates zbog specijalnih svojstava koje poseduje, a cena joj se kreće i preko hiljadu evra.

Izdanci hmelja sve više privlače pažnju gurmana i ljubitelja neobičnih ukusa, ali nisu dostupni baš svima njihova visoka cena i delikatnost razlog su zašto su ovi mali zeleni vrhovi među najtraženijim, a ujedno i najskupljim "povrćem" na svetu.

Iako se izdanci hmelja često nazivaju povrćem, to je pre kulinarski naziv, jer se koriste kao i ostale povrtne vrste kuvaju se, prže, dinstaju ili služe kao zanimljiv dodatak jelima. Njihova gorčina je jača nego kod divljih špargli, a priroda im je veoma nežna, što ih čini pravim delikatesom.

Hmelj kao glavni sastojak piva i hrane 

Hmelj, poznatiji po upotrebi u proizvodnji piva, vekovima je bio važna biljka. Dok su drevni narodi koristili hmelj za pravljenje lekovitih napitaka, njegov doprinos pivu dogodio se tek u srednjem veku, zahvaljujući bavarskim monasima koji su uveli gorke note u ovo popularno piće. Osim pivopija, hmelj su cenili i sveštenici zbog njegovih smirujućih svojstava.

Foto: pixabay.com

 

Posebno na severu Evrope, izdanci hmelja imaju svoju vrednost i na trpezama. Zemlje poput Belgije i Holandije spremne su da plate i do hiljadu evra po kilogramu za ovaj specijalitet, a potražnja raste i u drugim delovima kontinenta.

Visoka cena potiče pre svega iz činjenice da se izdanci uglavnom sakupljaju u divljini, od malih, lokalnih sakupljača. Takođe, veoma su osetljivi i brzo propadaju, pa ih treba pojesti što pre nakon branja.

Kada je reč o Srbiji, hmelj se tradicionalno uzgaja u Vojvodini, naročito u krajevima oko Bačke Palanke, Bačkog Petrovca i Novog Sada, gde klima i zemljište najviše odgovaraju ovoj biljci. Iako je nekadašnji uzgoj bio znatno veći, danas je smanjen zbog jake konkurencije iz zemalja poput Nemačke i Češke. Ipak, lokalna pivarska industrija i mala zanatska proizvodnja sve više traže domaće sorte hmelja, što daje novu perspektivu za ovu biljku u našim krajevima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set