• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

21.08.2024

06:20

Domaćice Juge su ove veštine imale u malom prstu! Danas ih retko ko poznaje, starije generacije ih se rado sećaju

Shuterstock

Lajfstajl

Domaćice Juge su ove veštine imale u malom prstu! Danas ih retko ko poznaje, starije generacije ih se rado sećaju

Podeli vest

U staroj Jugoslaviji nekada su žene radile i održavale domaćinstvo na potpuno drugačiji način nego što to rade danas, a mnogima od nas su ostala lepa sećanja iz tog perioda koja bude divne uspomene.

Sigurno ste se barem jednom zapitali kako su naše majke i bake, ili barem većina njih u bivšoj Jugoslaviji, uspevale da rade, održavaju domaćinstvo, brinu o deci i još da pronađu vreme za sebe. I sve to nekako opuštenije i s manje stresa nego što mi danas proživljavamo uz posao i porodicu.

Evo kako je nekada, u Jugoslaviji, izgledala jedna prosečna nedelja ili mesec u domaćinstvu i šta su naše majke i bake svakodnevno radile. 

Posteljina se prala i kuvala u loncu 

Prilikom kupovine posteljine danas smo naviknuti da biramo između raznih materijala, boja i dezena. Ali, nekada je posteljina bila bela. Kako bi se održala njena belina, iskuvavala se satima u loncima uz sapun i sodu bikarbonu. Spominje se kako su tokom zime domaćice znale da dodaju čak i so, kako se posteljina prilikom sušenja ne bi zaledila, dok ranije generacije nisu ni prale posteljinu u hladnim mesecima.

Otkuvavao se tek donji veš i dečje platnene pelene. Prve mašine za veš pojavile su se u šezdesetima, ali su građanima postale dostupne tek koju deceniju kasnije. Ako je domačinstvo bilo opremljeno mašinom, brojne domaćice su "tepale" uređaju.

Foto: Shuterstock

 

Štrikalo se i vezlo 

Danas na internetu postoje forumi na kojima se objašnjava postupak pletenja odeće. Ipak, ranije se sve štrikalo, od haljine do stolnjaka. Takođe, pocepana odeća uvek se krpila, pa čak i čarape, a često se rupa na odevnom komadu prekrivala i vezom. Pojavom šivaćih mašina žene su šile odeću za sebe i ukućane, a materijal se kupovao na veliko. Farmerke su postale veliki hit, pa su se dekorativnim krpicama "krpile" i one koje nisu bile pocepane.

Foto: Shuterstock

 

Pravio se domaći hleb i sir 

Žene su znale da iskoriste mleko, pripremajući domaći sir, surutku, kefir, kiselo mleko, maslac... Takođe, pekle su domaći hleb te razne slane i slatke zalogaje.

Foto: Shutterstock

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Brnabić razmontirala Đilasa, Mariniku i bivšu vlast: Za njih ne postoji gori pakao od otvaranja novog radnog mesta! Zbog toga im je Vučić najgora noćna mora!
Politika

Brnabić razmontirala Đilasa, Mariniku i bivšu vlast: Za njih ne postoji gori pakao od otvaranja novog radnog mesta! Zbog toga im je Vučić najgora noćna mora!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić reagovala je na izjavu potpredsednice Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, Marinike Tepić o oglasu za posao koji je objavila kompanija Rio Tinto. Brnabić je istakla da za Dragana Đilasa, njegovu stranku i celokupnu bivšu vlast "izgleda da ne postoji gori pakao od otvaranja novog radnog mesta" i da im je zbog toga Aleksandar Vučić, čovek koji je otvorio 550.000 radnih mesta i koji ne namerava da stane, najveća noćna mora.

21.08.2024

11:06

TV

Hronika

Sud BIH odlučuje o izručenju jataka šiptarskog teroriste Fatona Hajrizija: Uhapšen u Bijeljini posle ubistva policajca kod Loznice
Hronika

Sud BIH odlučuje o izručenju jataka šiptarskog teroriste Fatona Hajrizija: Uhapšen u Bijeljini posle ubistva policajca kod Loznice

Zoran Miletić, osumnjičen da je pomagao šiptarskom teroristi Fatonu Hajriziju, koji je, u Lipničkom Šoru, kod Loznice, ubio policajca Nikolu Krsmanovića i ranio njegovog kolegu Vjekoslava Ilića, pojaviće se sutra pred Sudom BIH, nakon čega će sudije doneti odluku da li će, po zahtevu iz Beograda, on biti izručen srpskom pravosuđu ili ne.

21.08.2024

11:29

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija