• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.10.2016

10:39

URADI SAM Napravite pastu za zube u kojoj nema hemije!

Ljubav

URADI SAM Napravite pastu za zube u kojoj nema hemije!

Podeli vest

Sve je više sumnji da je fluor koji se koristi u pastama za zube štetan. Kako biste prestali da se opterećujete i svakodnevno pitate da li dok perete zube radite lošu stvar za vaš organizam, napravite sami pastu kojom ćete prati zube.

Kako biste u tome uspeli potrebni su vam kokosovo ulje, eterično ulje mente (nane), soda bikarbona, listići nane i  stevija. Ovu pastu možete napraviti brzo i lako, u njoj su zdravi sastojci, koji se pritom ne kvare, a čak ne morate ni da je držite u frižideru.

POTREBNO JE

1 kašičica kokosovog ulja
nekoliko kapi eteričnog ulja mente (nane)
1 kašičica sode bikarbone
listići nane
stevija po ukusu

PRIPREMA

Pomešajte kokosovo ulje sa sodom bikarbonom i isitnjenim listovima nane. Zatim dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja mente i malo stevije (prirodnog zaslađivača) koji će pasti dati prijatan ukus koji će se svideti i deci. Sve sastojke dobro promešajte i sipajte u čistu staklenu teglicu (za svakog člana porodice napravite posebno). Četkicu umočite u pastu i operite zube na uobičajen način.

PERITE ZUBE PRAVILNO

Redovno i pravilno pranje zuba je jedini način da se spreči nastanak karijesa i oboljenja desni. Pranjem zuba uklanjaju se naslage hrane, plak i bakterije sa površine zuba koji su direktni izazivači zubnog karijesa. Većina ljudi, nažalost, ne pere zube pravilno.

Najčešće greške koje se mogu napraviti pri pranju zuba jesu pokreti četkice napred-nazad i pokreti gore-dole. U prvom slučaju, dentalni plak koji se nalazi na površini zuba neće se skidati sa zuba, već će se sabijati između zuba. U drugom slučaju, plak (koji je pun bakterija) se nabija u gingivu i dovodi do njenog oštećenja.

Zube treba prati barem dva puta dnevno, ujutro i uveče, u trajanju od tri minuta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija