• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

17.02.2019

18:00

NAUČITE DA KAŽETE "NE": Zašto je nekada odbijanje drugih isto što i prihvatanje sebe?

Ljubav

NAUČITE DA KAŽETE "NE": Zašto je nekada odbijanje drugih isto što i prihvatanje sebe?

Podeli vest

Odbiti nekoga nije najstrašnija stvar na svetu i postoje načini da kažete "ne" a da se posle toga ne osećate krivim niti ispadnete mrgud, kaže psihoterapeut Tatjana Firevski Jovanović

Koliko vam se puta dogodilo da kažete "da" nečemu što je za vas potpuno neprihvatljivo, ne dopada vam se, ne želite to? Govoreći "da" svima unaokolo, mi govorimo "ne" nama samima, te vremenom bivamo iscrpljeni, napeti i često nismo svesni zbog čega se tako osećamo. Odbiti nekoga nije najstrašnija stvar na svetu i postoje načini da kažete "ne" a da se posle toga ne osećate krivim niti ispadnete mrgud, kaže psihoterapeut Tatjana Firevski Jovanović. Štaviše, nema istinskog "da" dok ne naučite da izgovorite istinsko "ne".

Bez vike i dreke

- Time što ne umemo da postavimo granice glumimo dobru, primernu decu koja nikada ne kažu "ne". Stručan naziv je (previše) adaptirano dete. Ono je dobro, vredno, uredno, uvek poslušno, nikad se ne konfrontira, uvek će uraditi šta se od njega zahteva. E, sad to adaptirano dete najčešće ima pasivnu agresiju, ne ispoljava je javno ili odlaže ili zaboravlja stvari i ima druge mehanizme kako će nešto da izbegne, ali neće direktno da kaže "neću" - objašnjava Tatjana Firevski Jovanović.

ONI SU PO MALO OD SVEGA: Ljubav sa ovim znakom je pravo emotivno putovanje!

Ipak, raditi nešto za drugoga nauštrb nas samih nije uvek nešto što je dobro i poželjno.

- Ličnost mora da ide u nekom pravcu, da odrasta, da se razvija, a da stoji ne može nikako, može samo da ide unazad. Znači, kretanje je neminovno, na jednu ili na drugu stranu. Ako to kretanje unazad još neko kod sebe poštuje govoreći "ja sam dobar, ja sve činim, ja se ni sa kim ne sukobljavam, ja nikad ne kažem 'ne'", onda gratifikuje (nagrađuje) svoju slabost i ostaje na neadekvatnom uzrastu, koliko god imao godina - naglašava psihoterapeut.

Foto: Shutterstock

Adaptirana deca koja ne razvijaju svoju volju sutra kad dođu na posao su isto tako mirni i poslušni, "idealni" radnici koji odrađuju svoj posao, navodi naša sagovornica.

- U partnerstvu postaju potpuno bezlični, dakle, nemaju svoju ličnost i nemaju svoje stavove, što se ogleda u "čekaj da pitam mamu, da pitam tatu, prijateljicu" ili koga već god... Osim toga, nemaju brzinu odlučivanja, neodlučni su u svakoj situaciji, ne znaju čak ni šta je stvarno ispravno - sugeriše Firevski Jovanović.

Šta je asertivnost?

Asertivnost se definiše kao samouverena komunikacija svesna sopstvenih prava i vrednosti. Potiče od engleske reči assertive, što znači uporan, samouveren, samosvestan, samopouzdan. 

Dobra vest je da veština postavljanja granica i slobodnog izražavanja svog "ja" može da se trenira.

- To je asertivni trening. Asertivnost, a ne agresivnost, jeste izraziti svoju volju, izraziti svoje negodovanje na kulturan način. To znači nikad ne vređati, nikada ne vikati, nego reći ono što mislite na pravi način. Ne treba ići u krajnost, i ovi koji su ekstremno adaptirani i ovi agresivni treba da se ukanališu, da uđu u asertivni mod tako da umeju da se izraze na kulturan način - pojašnjava naša sagovornica.

REŠITE TEST: Da li vas stres gura napred ili "ubija"?

Zavisnost

Zahtevi i želje koje prevazilaze naše moći i resurse najčešće dolaze od strane onih do kojih nam je najviše stalo i na koje smo "najslabiji": roditelja, dece, partnera, kolega, prijatelja...

- Deci treba što češće reći "ne" da bi poštovala sebe i vas. Šablon koji se često vidi su majke poput robota, kao hipnotisane - čim dete nešto zatraži, odmah trče da mu zadovolje potrebu, dodaju ovo ili ono, ne ispitujući da li je to ispravno. Dete se stalno drži kao nesposobno, vi mu ne dozvoljavate da ono što može samo u tom uzrastu samo i uradi i time stekne samopouzdanje. Dakle, ako imaš četiri godine, pa još nisi naučio da vezuješ pertlice, onda malo vežbaj, to se radi ovako... Takođe, kada dete ima četiri godine, isplati se sedeti na vratima tri sata i čitati novine i čekati da skupi igračke. Izgubićete tri sata, ali će dete shvatiti da ne može ništa drugo da radi dok to ne završi. Generalno, sve što se odnosi na uslužnost roditelja je medveđa usluga - naglašava Tatjana Firevski Jovanović.

Foto: Shutterstock

U odnosu na partnerstvo osoba koja ne ume da kaže "ne" vrlo brzo postaje dosadna, dodaje naša sagovornica. Ne zna da pokaže neophodnu inicijativu, volju, želju, nema osećaj za sopstvene potrebe, stalno se prilagođava.

- Nema dobrog odnosa ako nije ravnopravan. Dakle, jednosmerni odnos, gde jedan naređuje, a drugi sluša, ali uvek ima neku pasivnu agresiju, tinjajuću... Tu čak ne možemo da pričamo o stvarnoj ljubavi, nego o zavisnosti: "ja ne umem bez njega, on sve zna, može, određuje, on organizuje, ja ne znam gde ćemo da idemo, on će reći, šta ćemo da kuvamo, on će reći" i tako dalje... Taj koji sve radi ima poslušnu lutku, nema sa njom šta da priča, jer ona nema svoj stav, nema svoje mišljenje, što može za neko vreme da zaleči sujetu, koja je eventualno povređena prethodno, ali svakako ne može da traje dugo. Samo ravnopravni ljudski odnosi su kreativni odnosi koji guraju napred. To je ljubav, a suština ljubavi je u mentalnom napredovanju, proširivanju - sugeriše psihoterapeut.

5 TAJNI SREĆNOG BRAKA: Evo kako da budete zaljubljeni i posle mnogo godina!

Ljubav i pažnja

Slično kao i u svim prethodnim odnosima i među kolegama treba da vlada reciprocitet, pojašnjava naša sagovornica.

- Ako ja tebi pomognem, pa ti meni pomogneš onda kada ja ne mogu, ako se dogovorimo tako, odnosno ustanovimo pravila u našem odnosu, onda je sve u redu. Treba pomoći ako ste u prilici, ako ne žurite, ako možete da preuzmete nečiji posao... Međutim, ukoliko neko nađe osobu koja ne ume da kaže "ne", pa joj se okači o vrat, da svoje poslove i ode da pije kafu ili se glupira za vreme radnog vremena, onda tu nema poštovanja. Jer osoba koja ne poštuje sebe nema ni poštovanje drugih, a motiv za uslužno ponašanje nije ni dobrota. Ovde se krije stav "neće me voleti ako ne uradim to", to je suština celog pristupa. Ne umem da kažem "ne", jer ako se pobunim, odbaciće me... i taj strah od gubitka ljubavi i pažnje potiče od roditelja, te se zato zove pozicija adaptiranog deteta. Slično je i u odnosu sa prijateljima, a takva osoba nije sposobna za stvarnu ljubav, nego je zavisna - objašnjava Tatjana Firevski Jovanović.
 



 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija