• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje

03.06.2019

13:20

TIKVICE ZA ZDRAVIJE SRCE! Štite od infarkta i šloga, smanjuju holesterol, obaraju pritisak...

Ljubav

TIKVICE ZA ZDRAVIJE SRCE! Štite od infarkta i šloga, smanjuju holesterol, obaraju pritisak...

Podeli vest

Visok udeo vode čini ih idealnom namirnicom za dijetu, a da bi dejstvo lekovitih sastojaka bilo potpuno, preporučuje se da ih jedete s korom...

Niz je specijaliteta svetskih kuhinja u kojima glavnu ili sporednu ulogu imaju tikvice. Osim prelepog, blagog ukusa, ovo povrće može se pohvaliti i dragocenim sastojcima koji štite od srčanog i moždanog udara, smanjuju visok nivo holesterola, snižavaju pritisak, poboljšavaju probavu i pomažu pri mršavljenju. Malo je poznato da tikvice mogu da doprinesu lečenju astme jer imaju jaka antiupalna svojstva.

Izvorno poreklo tikvica nije tačno određeno. Neke vrste tikvica potiču iz Indije, dok su neke iz Amerike, a ima ih u raznovrsnim veličinama, oblicima i bojama. Cvetovi su jestivi i pripremaju se u francuskoj i italijanskoj kuhinji.

SLATKI ZALOGAJI! Brauni s malinama i čokoladom

Delimo ih na letnje i zimske, a jedina je razlika u tome što letnje imaju tanju i mekšu koru od zimskih. Iako tikvice botanički spadaju u voće, pripadaju vrsti u koju spadaju dinje i krastavci, a u kuhinji se tretiraju kao i sve ostalo povrće.

Sastav i lekovitost

Spektar nutrijenata koji se nalaze u ovom povrću poprilično je bogat. Naime, tikvice su izvanredan izvor mangana i vitamina C, zatim magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2.

Visok udeo vode čini ih idealnom namirnicom za dijetu, a da bi dejstvo lekovitih sastojaka bilo potpuno, preporučuje se da ih jedete s korom. Dijetalna vlakna, koja se uglavnom nalaze u kori, smanjuju visok nivo holesterola i štite kardiovaskularni sistem od bolesti kao što su ateroskleroza, srčani i moždani udar, dok magnezijum i kalijum snižavaju visoki pritisak.

Foto: Shutterstock

Laboratorijska istraživanja pokazuju da sok od tikvice, isto kao i sok od bundeve, rotkve i praziluka, sprečava mutaciju ćelija. Ekstrakt tikvica ublažava simptome uvećanja prostate, a taj efekat se pojačava u kombinaciji s drugim povrćem.

POTPUNO PRIRODNO! Ovo je čarobna čorbica koja topi kilograme, a svi mogu da je priušte!

Takođe, tikvice se preporučuju i obolelima od astme i reumatoidnog artritisa. Tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, poboljšavaju rad mozga, doprinose vitalnosti organizma. Osim toga, deluju blagotvorno i na organe za varenje, jer podstiču pražnjenje creva, a time vrše detoksikaciju organizma.

Za šporetom

Tikvica je popularna namirnica širom sveta. U Italiji se koristi za pripremu hleba, u Meksiku kesadilji, u Francuskoj ratatuja, u Turskoj palačinki, a u Bugarskoj ih pržene služe s jogurtom. Spisak je dugačak, dok su vrste jela koja s njom možete da pripremate nebrojene.
Kod nas je upotreba veoma raznovrsna - pohuju se, koriste u čorbama, punjene, kao musaka, variva, pomešane s drugim povrćem ili svežim sirom, te u slanim testima.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Karpaćo sa fetom

Sastojci: 2 tikvice (oko 600 g), oljuštene i isečene na tanke kolutove, morska so i biber, ekstra devičansko maslinovo ulje, sok od pola limuna, praziluk (beli i svetlije zeleni deo) isečen na kolutiće, četvrtina šolje iseckanog začinskog bilja (mirođija, vlašac...), šolja feta-sira, sveži listovi nane za ukrašavanje
Priprema:
Posolite i pobiberite kolutove tikvica i pospite ih maslinovim uljem i sokom od limuna. Ostavite u frižideru desetak minuta. Preko tikvica potom poređajte kolutove praziluka, pospite začinskim biljem. Odozgo pospite feta-sirom i ukrasite listovima nane.

PRIRODAN LEK! Paradajz ublažava simptome menopauze

Grčki sos sa mirođijom i nanom

Sastojci: 400 ml grčkog (ili običnog) jogurta, tri čena belog luka, 200 grama rendane tikvice, 2 kašike usitnjene mirođije, 2 kašike usitnjene nane, biber, so
Priprema: 
Pomešajte navedene sastojke, ohladite sos u frižideru i poslužite uz pirinač ili testeninu.

Foto: Shutterstock

Tart od tikvica i krompira

Sastojci: 2 jajeta, 3 mlade tikvice, 500 g krompira, struk mladog belog luka, maslinovog ulje, 1 dl mleka, peršun, mirođija, biber, so 
Priprema:
Oljuštite krompir, isecite na tanke kolutiće, posolite i poprskajte maslinovim uljem. Izmešajte i jednu polovinu složite u nauljenu posudu za pečenje. Isecite tanko tri mlade tikvice, dodajte iseckan beli luk, mirođiju, so, biber i ulje. Izmešajte i izručite preko složenog krompira. Odozgo stavite preostali krompir i sve ubacite u zagrejanu rernu na oko 25 minuta. Umutite jaja, malo posolite, dodajte mleko i prelijte preko tikvica i krompira. Vratite u rernu i pecite dok tart ne dobije lepu, zlatastu boju. Gotovo jelo pospite sitno seckanim peršunom. 

Humus od svežih tikvica

Sastojci (za 2 osobe): 2 tikvice srednje veličine (oljuštene, iseckane i osceđene od viška vode), 2 kašike maslinovog ulja, sok od pola limuna, kašičica mlevenog semena susama (ili taana) - možete dodati i više, po želji, pola kašičice soli, pola čena belog luka (po želji, može i više), 1-2 kašičice mlevene slatke paprike, pola kašičice mlevenog kima, prstohvat bibera, listovi korijandera za ukrašavanje
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i mutite dok ne dobijete glatku masu. Ukrasite listovima korijandera.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija