• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

08.08.2019

09:55

NAUČNICI TVRDE DA SU GENI KRIVI ZA PUŠENJE! Šokantni rezultati istraživanja

Ljubav

NAUČNICI TVRDE DA SU GENI KRIVI ZA PUŠENJE! Šokantni rezultati istraživanja

Podeli vest

Pojedinci poseduju genetske varijacije koje se prvi put manifestuju baš u adolescenciji, kada većina zapali prvu cigaretu. A dete za to nije krivo i ne sme da se tretira kao buntovno

- Ako vaš tinejdžer zapali cigaretu, nemojte odmah da ospete paljbu na njega, nego prvo razumno porazgovarajte sa njim. Naime, vrlo je verovatno da je to uradio zato što ima pušački gen - tvrde američki naučnici sa Instituta za lečenje bolesti disajnih puteva u Njujorku.

A dete za to nije krivo i ne sme da se tretira kao buntovno.

Posle višegodišnjeg istraživanja, stručnjaci su ustanovili da jedan broj ispitanika poseduje genetske varijacije koje se manifestuju u određenim godinama. One se prvi put ispoljavaju baš u adolescenciji, kada većina zapali prvu cigaretu. Čak 27 odsto tinejdžera pušača je, ispostavilo se tokom studije, imalo genetsku varijaciju i oni su u naredne dve decenije postali strastveni pušači.



OD 36.000 OBOLELIH OD RAKA ČAK 80 ODSTO SU PUŠAČI! Pušenje cigareta jedan je od najvećih uzročnika malignih bolesti
 

- Kod onih tinejdžera kod kojih je primećena ta nasledna predispozicija za pušenje, registrovano je da su brže postajali nikotinski zavisnici i teže se odvikavali od cigareta nego osobe bez iste genetske sklonosti - objašnjava dr Danijel Belski, vođa istraživačkog tima.

Samo pet odsto ispitanika je uspelo da prestane da puši, dok 22 odsto njih, koliko god da su imali volju i trudili se, nije moglo da ostavi cigarete.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija