• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

31.10.2020

10:53

MIRIS, SPAS ZA DUŠU! Sve o AROMATERAPIJI i eteričnim uljima - kako, KOLIKO i KADA?

Ljubav

MIRIS, SPAS ZA DUŠU! Sve o AROMATERAPIJI i eteričnim uljima - kako, KOLIKO i KADA?

Podeli vest

Snaga mirisa je veoma moćna, ali treba znati kako, koliko i kada koristiti eterična ulja kao terapiju

Miris jutarnje kafe... miris lavande, miris cveća... Čulo mirisa je moćna stvar i u stanju je da nas u sekundi transportuje u neke lepe dane, u sećanja, odvede na najlepše letovanje koje smo doživeli, popravi nam raspoloženje. Zato je i svet aromaterapije i eteričnih ulja tako moćan. Eterična ulja nisu skupa i svako od nas može u svom domu da napravi mali raj mirisa koji voli, a koji može da pomogne da se opustite i smirite. Evo šta sve treba da znate o aromaterapiji.

Šta je aromaterapija

Aromaterapija (grčki aroma - miris, therapia - lečenje) drevni je način lečenja zasnovan na upotrebi eteričnih i biljnih ulja. Kao takva, ona je deo fitoterapije, medicinske discipline koja u svrhu lečenja, prevencije bolesti i očuvanja psihičkog i fizičkog zdravlja koristi cele biljke ili njihove delove kao i ekstrakte dobijene iz njih. Aromaterapija, konkretno, koristi posebne ekstrakte koji se nazivaju eterična ili esencijalna ulja.

Kako funkcioniše?

Čulo mirisa je naravno povezano sa mozgom i zato je u stanju da probudi emocionalne, pa čak i fizičke reakcije tela kada ga stimulišemo.

Foto: Shutterstock

Mirisi koje aromaterapija koristi imaju pozitivne psihološke i emocionalne uticaje na smirivanje i uravnoteženje uma, duha i tela i zbog toga je veoma bitan pravilan odabir ulja koje će najviše odgovarati i pomoći. Najčešći oblik profesionalne aromaterapije jeste terapija dodirom i kombinuje fizička i emocionalna dejstva masaže sa lekovitim karakteristikama esencija biljaka. Na ovaj način se smanjuju stres i poboljšava raspoloženje, ali i uspešno leče mnogi manji poremećaji.

Kako je koristiti kod kuće

Aromaterapija se kod kuće najčešće koristi kroz inhalaciju i upotrebom mirisnih sveća, štapića i raspršivača mirisa koji mirise unose u dom. Pored ovoga, aromaterapija koristi se i za klasične inhalacije protiv bakterijskih infekcija i virusa, zatim kao dodatak kupkama koje opuštaju mišiće i uklanjaju stres. Eterična ulja koriste se i za masažu ili kao dodatak uljima i kremama za redovnu negu kože.

Razblažite ih

Da, jer ako je nešto prirodno ne znači i da je nežno, a esencijalna ulja su prejaka da bi se koristila u svom izvornom stanju. Zbog izuzetno jake koncentracije treba ih koristiti oprezno i u malim količinama, pošto u suprotnom mogu izazvati više štete nego koristi. Većina eteričnih ulja se rastvara u takozvanim baznim uljima (ili uljima nosačima), koja su neutralna biljna ulja čija uloga je da budu osnova i omoguće lakšu apsorpciju. Najčešća bazna ulja su bademovo, kokosovo, jojobino, maslinovo i ulje semena grožđa.

Foto: Shutterstock

U kozmetičke svrhe, esencijalna ulja se razblažuju ovako: za negu kože oko očiju koristi 0,5 odsto jer je tu koža najtanja i osetljiva, na lice se nanosi 3 odsto, a za ostatak tela 5 odsto. Svaku koncentraciju bi prvo trebalo testirati na koži kako bi se izbegle eventualne neželjene reakcije.

Najpoznatija ulja

Ovo su neka od najpoznatijih eteričnih ulja, a evo za šta se upotrebljavaju

Foto: Shutterstock

Za kvalitetan san
Eterično ulje lavande je najpoznatije zato što ima sposobnost da umiri ceo nervni sistem. Stavite nekoliko kapi na jastuk ili u difuzer kako biste uživali u njegovim blagodetima tokom cele noći.

Foto: Shutterstock

Za koncentraciju i bolje pamćenje
Po podne, kada osetite manjak energije, poslužite se mirisom ruzmarina, koji poboljšava memoriju i do 75 odsto, te nane i bosiljka, koji dokazano pomažu u podizanju energije.

Foto: Shutterstock

Za postizanje unutrašnje ravnoteže
Smirite ili bar ublažite anksioznost i napetost tako što ćete umasirati ulje koje umiruje na antistres akupresurne tačke. Probajte eterično ulje kamilice koje opušta ili ružu koja je korisna za smanjivanje nivoa anksioznosti.

Foto: Shutterstock

Za podizanje energije
Eterična ulja citrusa poput limuna i grejpfruta pomoći će da se elan vrati. Pored njih, biljna ulja poput nane stimulišu duboko disanje i tako utiču na bolju snabdevenost mozga kiseonikom i - razbuđuju.

Foto: Shutterstock

Za pročišćavanje
Ukoliko osećate mučninu, eukaliptus i čajevac će vas "vratiti u život", razbistriti vam glavu i pomoći da bolje dišete. Sa druge strane, đumbir će probuditi apetit i rasterati bilo kakav osećaj tromosti i vrtoglavice.

Kako da se REŠITE GLAVOBOLJE za samo 60 sekundi pročitajte OVDE.

Simbol Noći veštica je prava JESENJA ČAROBNICA! Kako da napravite HLEB, domaći sok i KOMPLETAN RUČAK sa mesom pročitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija