Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/informer.rs

18.01.2021

09:03 >> 09:06

ISTINE i ZABLUDE o VODI! Evo koja je zdravija - FLAŠIRANA ili ČESMOVAČA i koja NE SME da se PIJE SVAKI DAN!

Ljubav

ISTINE i ZABLUDE o VODI! Evo koja je zdravija - FLAŠIRANA ili ČESMOVAČA i koja NE SME da se PIJE SVAKI DAN!

Podeli vest

Doktorka Gordana Peković Peruničić, stručnjak za bubrege, otkrila je za RTS sve istine i zablude o vodi! Koja sme da se pije svaki dan, šta da gledate na deklaraciji flaše, ali i da li flašica sme da se upotrebi više puta!

Svi znamo da voda mora da se pije svaki dan, ali sa svih strana nas bobmardujui različitim informacijama koja voda je dobra, koja loša, da li je kvalitetnija flaširana ili česmovača - nefrolog Gordana Peković Peruničić dala je odgovore na sva ova pitanja!

- Svaka naša ćelija koje obavlja velike metaboličke procese i to ne može da radi bez vode. Dugoročno nije dobro da ne pijemo dovoljno vode može da dovede do tumoroznih i kancegorenih promena što je na eksperimentalnom nivou dokazano u velikim svetskim laboratorijama - okriva na samom početku doktorka.

Najčešće zablude

"Svaka flaširana voda je zdravija od vode sa česme" je prva zabluda koja je vezana za vodu. Međutim, ovako nešto nije tačno.

Foto: Shutterstock

Nije svaka flaširana voda zdravija od česmovače

- Flaširana voda može da bude zdravija, u smislu kompozicije minerala u tom sastavu i tako dalje, ali sigurno da svaka flaširana nije zdravija od vode sa česme. Što se tiče gazirane vode, ona može da osveži trenutno i može se popiti sa vremena na vreme, ali ona stvara kiselu sredinu i na neke duge staze uz stalnu konzumaciju, nije preporučljivo - ističe doktorka.

"Što je veća količina minerala - to je voda zdravija"

Doktorka kaže da je reč o još jednoj zabludi.

- Treba videti deklaraciju, kakav je sastav minerala, pre svega se misli na makro elemente, na natrijum. Ako sadrži visok nivo natrijuma, ta voda ne sme da se pije svakodnevno, ne u nekoj većoj količini. Ovo naročito važi za osobe koje su sklone visokom krvnom pritisku. Uvek birajte vodu na kojoj piše nisko mineralna voda, one su najbolje za svakodnevnu upotrebu - preporučuje Peruničić.

 

Foto: Shutterstock

Na deklaraciji potražite sastav minerala

 

Ono što treba da gledamo na deklaraciji je "suvi ostatak".

- To je nešto što ostaje u mineralnoj vodi nakon isparavanja vode na 180 stepeni i to je veoma važno, to je ono što čitamo na deklaraciji, da vodimo računa da bude najviše do 500 miligrama po litru ukupnog suvog ostavka - navodi doktorka.

"Osobe koje imaju visok pritisak ne bi trebalo da piju mineralnu vodu" - još jedna zabluda, ali oni ne bi trebalo da uzimaju visoko mineralnu vodu, već onu sa niskim nivoom minerala.

Najčešće istine

"Vode koje imaju ph vrednost veću od 7 su zdravije" 

- Ravnoteža kiselosti i baznosti u organizmu je veoma bitna. Ta ph vrednost između 7 i 8 je najbolja za stalnu konzumaciju, bolja je za varenje, bolje hidrira i stvara bolju sredinu u krvi - objašnjava ona.

"Ujutru pre jela treba popiti čašu tople vodu"

- To je zaista istina, čaša tople vode je za želudac i creva vrlo korisna, za varenje - vrlo korisna. Što se tiče temperature, uvek je bolje piti toplu vodu, odnosno sobne temperature, čak i u vrele letnje dane, bolja je hidracija - napominje doktorka.

Foto: Shutterstock

Čaša mlake vode pre doručka odlična je za varenje

"Plastičnu flašicu je zdravo koristiti samo jednom" 

- Definitivno je neko pravilo da nema ekoloških promena u toj vodi dok je ona neotvorena ali do godinu dana. Treba pogledati i rok naravno, kad se otvori više je ne treba upotrebljavati u smislu da sipamo u nju vodu pa je zamrznemo, da koristimo tu flašicu, nije zdravo - sugeriše dr Peruničić.

Što se tiče uređaja koji filtriraju vodu, na pitanje da li je bolje piti nju ili izvorsku vodu iz flaše doktorka odgovara:

- Zna se da je sada u svetu najbolja voda ona koja potiče iz dubine zemlje gde se priorodno filtrira, a ovi filteri koji se stavljaju na česme i naše sisteme su korisni u smislu da dobijamo bakterološki ispravnu vodu, sigurno da tu nema dileme, ali minerala tu nema.

Foto: Shutterstock

Hidratacija s ukusom voća i začina

Šta je najbolje?

- Arteška voda je voda koja izvire iz dubine zemlje - preko 300, 400 metara i prolazi kroz slojeve krečnjaka, prirodno se filtrira pod velikim pritiskom i tako neoštoćena bakteriološki flašira direktno na izvoru, to rade veliki sistemi - i takva ima najveću cenu - zaključuje dr Peruničić.

OBIM STRUKA meri ZDRAVLJE! Doktor otkriva KOJE MERE su IDEALNE i zašto je 'SALCE' tako OPASNO!

ŠETNJOM do VITKE LINIJE? Zvuči kao BAJKA, ali NIJE! Ovoliko treba da HODATE DNEVNO!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija