• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/informer.rs

17.01.2021

17:00 >> 17:14

OBIM STRUKA meri ZDRAVLJE! Doktor otkriva KOJE MERE su IDEALNE i zašto je 'SALCE' tako OPASNO!

Ljubav

OBIM STRUKA meri ZDRAVLJE! Doktor otkriva KOJE MERE su IDEALNE i zašto je 'SALCE' tako OPASNO!

Podeli vest

Šta su viscelarne masnoće, zašto su opasne, zašto je potrebno izmeriti obim struka i kakve on ima veze sa zdravljem, objašanjava za RTS prof. dr Dejan Čubrilo, profesor fiziologije i specijalista medicine sporta

Viscelarne masti su zalepljene na unutrašnje organe i mogu da budu u sklopu njih u većoj ili manjoj meri.

- Kada govorimo o tim mastima, najčešće pominjemo jetru. To je ono kada kažemo: ’Ja imam masnu jetru’. Srce, pankreas, creva, jetra, svi ti unutrašnji organi mogu na svoju površinu da zalepe mast koja onda opterećuje površinu i ćelije tih organa. To je veliki rizik, mehanička opstrukcija koja onemogućava rad ćelijama - objašnjava doktor i dodaje da je to česta pojava u našoj populaciji, jer smo poznati po tome da volimo da jedemo "višak",  koji se lepi na organe - sugeriše prof. dr Dejan Čubrilo, profesor fiziologije i specijalista medicine sporta.

Masnoće deluju kao 'upaljač'

Masnoća koja je na kukovima, nogama, rukama, je potkožna, manje opasna masnoća i njen zadatak je da obezbeđuje energiju za rad naših mišića i organa. Višak masti nas čuva kada nema hrane, u vremenima gladovanja, navodi doktor.  

- S druge strane, masnoća na organima deluje kao neka vrsta emitera zapaljenskih ćelija i ima sposobnost luči u krv zapaljenske medijatore koji provociraju promene zapaljenskog tipa - od krvnih sudova, pa uzrokuju aterosklerozu, do promene receptora za insulin, pa uzrokuju insulinsku rezistenciju, pa uticaja na pankreas, na dijabetes… - objašnjava doktor.

Foto: Printscreen You Tube/RTS

Prof. dr Dejan Čubrilo

Da li je nekome stomak veliki od potkožne masti ili viscelarne, koja po pravilu uzrokuje "povećanje obima" u ovom delu tela, može da se ustanovi odokativnim načinom ili još bolje merenjem.  

- Krojački metar se stavi oko stomaka, na pola puta između kukova i rebra, i ide otprilike do pupka. Tako se meri struk i pokazalo se da je to najbolja mera koja će nam reći u korelaciji da ili imamo ili nemamo višak masti na organima. Ako su te mere u granicama optimalnog ili ne, to vam govori da li ste ’upaljeni’ ili ne – sugeriše prof. dr Dejan Čubrilo.

Optimalne mere struka za žene:

Do 80 cm – bez rizika

Od 80-88 cm – povećan rizik

Preko 88 cm – veoma povećan rizik 

Mere struka za muškarce:

Do 94 cm – bez rizika

Od 94-102 cm – povećan rizik

Preko 102 cm – veoma povećan rizik

Foto: Shutterstock

Kod dece je obim struka poslednje decenije porastao za 11 centimetara
Mere struka za decu:

Od 2-5 godina – do 52 cm

Od 6-11 godina – do 64 cm

Od 12-17 godina – do 86 cm

Mera zdravlja je insulin

Nije retkost da mršavi ljudi, koji nemaju "vidljive" masnoće imaju viscelarne masti, a kako navodi doktor to su ljudi koji imaju problem sa viškom lučenja insulina.

- To su oni ljud kojima svi zavide koliko mogu da pojedu, a da im se ništa ne vidi. Ali oni će vam reći da posle svakog obroka idu u WC, što objašnjavaju brzim metabolizmom. A to je strašno, to je problem enzimske aktivnosti creva. Creva nisu sposobna da enzimski obrade hranu i hrana truli i odmah ide napolje, ne uzima ništa – navodi doktor.

Foto: Shutterstock

Insulin, koji luči jetra, je mera zdravlja, tvrdi doktor

Doktor Čubrilo kaže da se referntne vrednosti obima struka ne menjaju ni kad je žena u menopauzi, što je za to stanje tipično nagomilavanje masnoća u predelu struka.

- To je stanje u kom ste vi pod većim rizikom, jer jajnici ne luče više taj protektivni estrogen. Ostaje vam samo estrogen sa masnog tkiva. Opet se vraćamo na insulin koji stimuliše veće lučenje estrogena sa masnog tkiva. On može da bude dobar, ali samo za kosti. Za sve ostalo može da pravi probleme, od sluznice materice, nadimanja, neraspoloženja itd. Povećan nivo insulina stimuliše proizvodnju estrogena, estrona u ovom slučaju, odnosno estrogena sa potkožnog masnog tkiva. On je sam po sebi rizičan, jer provocira karcinomske promene. Njega eliminiše jetra, a koja je, kako smo već ustanovili – masna – naglašava doktor.

- Mera zdravlja je insulin - zaključuje dr Čubrilo koji veruje da su sve bolesti u direktoj ili indierktnoj vezi sa ovim hormnom. 

ŠETNJOM do VITKE LINIJE? Zvuči kao BAJKA, ali NIJE! Ovoliko treba da HODATE DNEVNO!

VODA OD BELOG LUKA će vam PREPORODITI ORGANIZAM za samo 7 dana! Evo šta treba da radite!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija