• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo/Informer.rs

17.03.2021

11:50

NUTRICIONISTA TVRDI: Samo ovako pirinač sme da se PODGREVA, a evo i ZBOG ČEGA

Ljubav

NUTRICIONISTA TVRDI: Samo ovako pirinač sme da se PODGREVA, a evo i ZBOG ČEGA

Podeli vest

Možda vam se čini da pirinač možete dosta dugo da čuvate u frižideru, da ne spada u “rizične namirnice” poput spanaća i mlevenog mesa. Ali nije tako

Prema preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), kada jednom skuvate pirinač, najviše 3-4 dana smete da ga držite u frižideru, a u zamrzivaču (što se uopšte ne preporučuje jer gubi ukus), maksimalno tri do četiri meseca.

A kako se podgreva?

Nutricionistkinja Beti Gold kaže da zapravo ovu namirnicu uopšte ne bi trebalo ponovo zagrevati.

 - Podgrejani pirinač, ako se to radi pogrešno, može da razvije bakteriju “Bacillus cereus” koja uzrokuje trovanje hranom -  rekla je i preporučila nekoliko “bezbednih” načina.

“Da biste smanjili šanse za razvoj bakterija, pirinač ohladite tako što ćete ga podeliti u plitke posude za hranu s poklopcem.”

Napominje i da ovu namirnicu treba čuvati na temperaturi od 4 stepeni C ili nižoj, a ako je duže od dva sata stajala napolju – bacite je!

Foto: Pixabay

Da li pirinač treba da se podgreva?

Kako se podgreva u mikrotalasnoj?

Skinite poklopac s posude. Na svaku šoljicu pirinča dodajte 1 do 2 kašike vode. Poklopite i zagrevajte u mikrotalalasnoj 3 do 4 minuta.

Kako se podgreva u tiganju?

Prebacite pirinač u tiganj sa uljem i stalno mešajte na umerenoj vatri. Viljuškom razbijte sve grumenčiće i vodite računa da se svuda ravnomerno zagreje.

Kako se podgreva na pari?

Pirinač prebacite u posudu u koji ste stavili 1 do 2 kašike putera ili ulja. Dodajte 1 do 2 kašike vode na svaku šoljicu pirinča i ostavite da se lagano kuva. Poklopite i povremeno promešajte. Nakon što voda proključa, pirinač je zagrejan.

Kako podgrejati zamrznuti pirinač?

Pirinač u posudi poprskati kašikom, dve vode po šoljici pirinča. Posudu prekrijte vlažnim papirnatim ubrusom i stavite u mikrotalasnu rernu na visoku temperaturu 1 do 3 minuta. Izvadite i lagano usitnite viljuškom, pa vratite u mikrotalasnu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija