• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

31.03.2021

07:17

OPASNOST VREBA IZ OKEANA? Otkriveno nešto što ljudski IMUNI SISTEM ne može da PREPOZNA - evo o čemu se radi

Ljubav

OPASNOST VREBA IZ OKEANA? Otkriveno nešto što ljudski IMUNI SISTEM ne može da PREPOZNA - evo o čemu se radi

Podeli vest

Bakterije nađene u Tihom okeanu, na velikoj dubini, demantovale su jedno od najvažnijih načela imunologije. Ove bakterije ljudski imuni sistem uopšte ne prepoznaje i one su za njega potpuno nevidljive

To je u potpunoj suprotnosti sa jednim od osnovnih imunoloških pravila - da je ljudski imuni sistem evoluirao tako da može da prepozna svaki mikrob koji uđe u organizam, kako bi sprečio širenje onih koji predstavljaju opasnost, piše „Lajvsajens“.

 - Ideja je bila da imuni sistem ne interesuje da li nešto predstavlja opasnost ili ne, već ga se samo reši. Ali niko do sada nije testirao da li je to tačno -  kaže Džonatan Kagan, imunolog iz Bostonske dečje bolnice, jedan od vođa istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu „Sajens imunolodži“.

Da bi testirali ovo načelo, istraživači su pronašli bakteriju koja ranije nije dolazila u kontakt sa imunim sistemom sisara. Za potragu za bakterijom izabrali su deo Pacifika nedaleko od ostrva Feniks na Kiribatima. 

Foto: Pixabay

Bakterije koje imuni sistem ne može da prepozna pronađene u okeanu

- Radi se o području dubine 4.000 metara, na kom ne žive sisari. To je bilo dobro mesto da nađemo bakteriju koja je potpuno drugačija od onih koje žive na kopnu -  rekao je Randi Rotdžan, jedan od autora studije.

Naučnici su, uz pomoć podmornice na daljinsko upravljanje, uzeli uzorke vode, sunđera, morskih zvezda i sedimenata, sa kojih su uzeli 50 različitih bakterija. Potom su ih izložili ćelijama imunog sistema ljudi i miševa.

Otkrili su da ćelije imunog sistema nisu prepoznale 80 odsto mikroba, uglavnom roda moritela. Ćelije uzete sa koštane srži sisara uopšte nisu videle te bakterije.

 - To nam govori da imuni sistem prepoznaje mikrobe koji žive oko nas i da su zajedno evoluirali. Ukoliko biste izložili ljudski imuni sistem drugačijem okruženju, on ne bi prepoznao mnoge mikrobe -  kaže Kagan i dodaje da je, na primer, moguće da imuni sistem neke životinje koja živi u dubinama okeana, ne bi prepoznao bakteriju ešerihija koli, koja je uobičajena za ljudsko okruženje.

Iako njihova sposobnost da izmaknu imunom sistemu izaziva jezu, naučnici veruju da bakterije iz morskih dubina ne predstavljaju pretnju za inficiranje ljudi.

 - Prvo, one nisu evoluirale tako da mogu da izbegnu imuni sistem sisara, pa bi njihova patogenost bila incidentna. Drugo, temperatura, pritisak i hemijsko okruženje našeg tela je toliko drugačije od onog u okeanu, gde inače žive, da bi teško mogle da opstanu van svog prirodnog okruženja -  navodi Rotdžan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija