• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: penzionisani.rs/informer.rs

05.11.2021

16:06

AKO IMATE VIŠE OD 40 GODINA, OVAJ VITAMIN JE NEOPHODAN! Čuva srce i poboljšava raspoloženje, a evo u kojim NAMIRNICAMA ga ima NAJVIŠE

Ljubav

AKO IMATE VIŠE OD 40 GODINA, OVAJ VITAMIN JE NEOPHODAN! Čuva srce i poboljšava raspoloženje, a evo u kojim NAMIRNICAMA ga ima NAJVIŠE

Podeli vest

Od 1926. godine lekari su proučavali blagotvorna dejstva folne kiseline i ustanovili njene pozitivne učinke

Vitamin B9 ili folna kiselina je važna komponenta koja pokreće metaboličke procese u ljudskom telu. Učestvuje u proizvodnji ćelija imunog sistema, a samim tim održava dobro zdravlje i sprečava prerano starene. Takođe je i neophodna supstanca za stabilno funkcionisanje reproduktivnog sistema žene, stoga se propisuje tokom trudnoće i nakon 40–45 godina u profilaktičke svrhe.

Učestvuje u stvaranju eritrocita i zbog toga je važan sastojak, a služi za normalno funkcionisanje mozga, a značajna je i za mentalno i emocionalno zdravlje. Sprečava umor, nesanicu i depresiju.

Ovaj dragoceni vitamin podržava funkciju srčanog mišića, pokazalo je nedavno istraživanje. Podstiče protok kiseonika i hranljivih sastojaka, poboljšava sastav krvi, piše penzionisani.rs

Ljudsko telo prima vitamin B9 iz hrane, ne proizvodi ga samostalno. U ovim namirnicama je ima u izobilju: 

Foto: Shutterstock

Zdravlje je najvažnije

spanać
tamno zeleno lisnato povrće
pasulj
soja
džigerica
pivski kvasac
celo zrno žitarica
pšenične klice
mleko
hleb
testenine
limun

Preporučena doza je obično od 250 do 1000 mikrograma dnevno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Radmila

pre 2 godine

Jako je vazno u danasnje vreme dok jos vlada korona virus, da ulazemo i koristimo priridne preparate, suplemente, vitamine i minerale a pogotovo folnu kiselinu za zastitu organizma od raznih bolesti i virusa. Svi se danas trudimo kako da sebe zastitimo od bakterija i virusa, zato ja redovno koristim suplemente za kardiovaskularne bolesti i jaci imuniloski sistem a to su gljive, nemacki cordiceps i reishi kapsule.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija