• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: živim.hr/informer.rs

19.07.2021

13:38 >> 13:39

Svaki POKRET je NEPODNOŠLJIVO BOLAN? Šta vam PORUČUJU PROBLEMI s LEĐIMA - vrste, simptomi i LEČENJE!

Ljubav

Svaki POKRET je NEPODNOŠLJIVO BOLAN? Šta vam PORUČUJU PROBLEMI s LEĐIMA - vrste, simptomi i LEČENJE!

Podeli vest

Ako ste poput većine ljudi, barem jednom u životu osetićete bol u leđima. To je i jedan od najčešćih razloga bolovanja, jer bol u leđima čini svaki pokret nepodnošljivo bolnim. Brojni su uzroci bola u leđima, a veliki deo možete da rešite sami

1. Spazam mišića

Ako povredite mišiće ili tkivo oko kičme, mišići tada pokušavaju da zaštite povređeno mesto spazmom, odnosno grčenjem. Osim toga, spazam leđnih mišića može da bude i posledica pomerenog diska ili povrede tkiva kičme.

Foto: pexels.com

Lečenje: Zavisi od uzroka, godina i opštem zdravstvenom stanju, ali u većini slučajeva mirovanje i lekovi protiv bolova su dovoljni. Ako to ne pomogne, doktor može da vam prepiše lek za opuštanje mišića. Ali, ako je spazam posledica nekih ozbiljnijih bolesti poput diskus hernije, može da bude potreban i hiruški zahvat.

2. Kamen u bubrezima

To su male, tvrde grudvice od kristala koje se talože u bubrezima. Ako se zaglave unutar urinarnog trakta, mogu da izazovu jake bolove u donjem delu leđa, donjem delu stomaka i na bočnim stranama stomaka.

Foto: Shutterstock

Lečenje: Ponekad se mala količina može "izbaciti" pijenjem puno vode. U težim slučajevima moguće je da je potrebno razbijanje kamena laserom ili operacija.

3. Diskus hernija

Intervertebralni diskovi su meka tkiva koja razdvajaju pršljenove. Oni su poput jastučića ispunjenih želatinom i smeštenih između pojedinih pršljenova. Ponekad mogu da pucaju, izlivajući želatinastu smešu u okolna tkiva. Ako pritisne nerv, on može da izazove bol u leđima koji može kasnije i da se proširi na ruke i noge.

Foto: Shutterstock



Lečenje: Ako imate jake bolove, treba da se odmorite nekoliko dana i uzimate antiinflamatorne lekove za smanjenje otoka. Vaš lekar takođe može da prepiše fizikalnu terapiju za jačanje mišića leđa i istezanje mišića leđa i stomaka. Ako bol traje mesecima, možda će biti potrebna operacija.

4. Artritis

Upala zglobova praćena jakim bolom i ukočenošću. Postoji i grupa artritisa koja pogađa kičmu (koja se naziva spondiloartropatije) i uzrokuje bolove u leđima.

Lečenje: U većini slučajeva dovoljni su lekovi za odmor i bez recepta. To uključuje antiinflamatorne lekove i analgetike. Vaš lekar može takođe da prepiše kortikosteroide za ublažavanje bolova i upale. Obavezno recite lekaru koje ste lekove uzimali pre nego što počnete da uzimate novi lek.

5. Spinalna stenoza

Kada se prostor kičmenog kanala suzi, to može da proutzrokuje pritisak na kičmenu moždinu i živce koji idu od kičme do ruku i nogu, a može da rezultira gubitkom osećaja u udovima i poteškoćama u kretanju. Ovo stanje može da bude uzrokovano artritisom, tumorima i nekim naslednim bolestima, a češće je posle 50. godine.

Foto: Shutterstock

Lečenje: U većini slučajeva potrebna su jaka sredstva protiv bolova na recept, odmor i fizikalna terapija. Ako su bolovi jaki i ne možete da se pomerite, lekar može da predloži operaciju radi smanjenja pritiska na kičmu.

6. Spinalna infekcija

To je ozbiljno, ali retko stanje koje se javlja kada bakterija, virus ili gljiva zarazi tečnost oko kičme, kostiju ili mekog tkiva kičme. Obično se javlja nakon operacije kičme ili neke nesreće u kojoj je kičma povređena.

Foto: Shutterstock

Tretman: Lekari će ubrizgati lek protiv bakterija, virusa ili gljivica direktno u krvotok. Možda ćete morati da provedete neko vreme u bolnici.

7. Spondilolisteza

Stanje kada se jedan od pršljenova kreće i naslanja na pršljen ispod njega. Kada kost pritisne nerv, javlja se bol. Ovo se najčešće dešava u donjem delu leđa.

Lečenje: Lekovi protiv bolova i upala bez recepta, fizikalna terapija ili hirurška intervencija u težim slučajevima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija