• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/novosti/coolinarika

23.10.2021

10:37

Ovo VOĆE je mala APOTEKA! Čuva SRCE, obara ŠEĆER i PRITISAK, ali to NIJE SVE

Ljubav

Ovo VOĆE je mala APOTEKA! Čuva SRCE, obara ŠEĆER i PRITISAK, ali to NIJE SVE

Podeli vest

Jabuka je simbol ljubavi, strasti i večne mladosti, a odličan je za zdravlje srca, reguliše nivo šećera, pomaže pri probavi, smanjuje rizik od karcinoma...

Jabuka je jedna od retkih voćki koja ima svoj dan, a ruku na srce - i zaslužila je. Svoj dan, 20. oktobar, dobila je, između ostalog, kako bi se ukazalo na značaj koji ima za ljudsko zdravlje. Ovaj simbol ljubavi, strasti i večne mladosti odličan je za zdravlje srca, reguliše nivo šećera, pomaže pri probavi, smanjuje rizik od karcinoma... U svetu je poznato čak 10.000 sorti, a kod nas se najviše jedu zlatni i crveni delišes, ajdared, greni smit, jonatan...

Dvadeset antioksidanata

U jednoj jabuci ima i do 40 miligrama vitamina C, zatim vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena. Od minerala sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe.

Jabuka je bogata polifenolima - jedinjenjima koja imaju snažno antioksidativno dejstvo. Sadrži kvercetin, kampferol, miricetin, katehine, antocijanine i još preko 20 antioksidanata.

Od holesterola do raspoloženja

Zahvaljujući velikom prisustvu fruktoze i glukoze, ova voćka snabdeva organizam neophodnom energijom, sprečava umor i gubitak koncentracije, dok beta-karoten štiti organizam od delovanja štetnih UV zraka. Podstiče i reguliše varenje, stabilizuje crevnu floru, pomaže kod dijareje ili zatvora.

Foto: Shutterstock

Za šta je dobro jabukovo sirće?

Za:
* akne
* ujede i ubode
* neprijatan miris tela
* modrice
* perut
* suvoću usta
* probleme se ušima
* neprijatan miris stopala
* masnu kosu
* glavobolje
* štucanje
* koprivnjaču
* loše varenje
* osip od pelena
* psorijazu
* opekotine od sunca
* bradavice

Pozitivno deluje i na srce i krvne sudove. Sprečava sakupljanje štetnih materija u krvi, snižava holesterol, sprečava začepljenje krvnih sudova i smanjuje rizik od pojave tromboze i ateroskleroze.

Sa samo 52 kalorije na 100 grama idealna je za dijetu, kalijum pritom podstiče izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma i snižava pritisak, dok vlakna stvaraju osećaj sitosti i smanjuju apetit.

Sporim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini, a kalcijum i fosfor pozitivno utiču na njihovo očuvanje, kao i ostalih kostiju.

Jabuke sadrže i sastojak kvercetin, koji preventivno deluje na rak pluća. U njima se krije i triptofan - metabolički prethodnik serotonina - pa je u podizanju našeg raspoloženja ponekad uspešnija i od štangle čokolade. Pored toga, smiruje i ublažava nervozu i razdražljivost, a dobrodošla je i kao sredstvo za uspavljivanje.

U kuhinji

Osim što se jede sirovo, ovo voće se i peče, kuva, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznato je i vrlo cenjeno jabukovo sirće, koje se u narodnoj medicini koristi za lečenje mnogih bolesti.

Tu su i domaći kompot, nadev za pite savijače, torte i palačinke, "jabuke u šlafroku", one punjene orahom i medom, pa zapečene u rerni ili isečene na tanke kriške i sušene na suncu ili u rerni na 70 stepeni, kao ukusni voćni čips.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Krambl od jabuka

Sastojci: Za krambl: 100 g brašna, 120 g ovsenih pahuljica, 90 g smeđeg šećera, četvrtina kašičice soli, kašičica cimeta, 170 g hladnog putera (na kockice), 100 g orašastih plodova (orasi, lešnici, bademi). Za nadev: 50 g putera sobne temperature, 80 g šećera, limun (sok), kašičica cimeta, oko 700-800 g jabuka. Za služenje: sladoled od vanile.
Priprema:
Stavite brašno, ovsene pahuljice, šećer, so i cimet u činiju i izmešajte. Dodajte na kockice naseckan hladan puter, a zatim viljuškom ili prstima napravite masu poput peska sa komadićima putera. Dodajte krupno naseckane orašaste plodove, izmešajte i ubacite u frižider. Iseckajte na kockice jabuke i porskajte s malo limuna. U šerpicu stavite šećer da se topi na srednjoj vatri (ne mešajte, samo protresite) oko pet minuta, kad se karamelizuje dodajte puter, limunov sok sa cimetom i postepeno i jabuke. U pleh sa pek papirom stavite jabuke, a preko rasporedite mrvičasto testo. Pecite oko 25-30 minuta na 200 stepeni i poslužite sa sladoledom od vanile.

Foto: Shutterstock

Kolač sa šljivama

Sastojci: 2 žumanceta, 60 g šećera, 50 ml ulja, 150 ml jogurta, 90 g brašna, pola praška za pecivo, malo rendane kore limuna, 2 belanceta (sneg), 2 jabuke, 5-6 šljiva, vanilin-šećer, malo cimeta, 2 kašičice krupno sečenih oraha (opciono), šećer u prahu za posipanje.
Priprema:
Posudu za pečenje (prečnika 23 cm) namazati puterom i posuti brašnom. Od belanca umutiti sneg, žumanca mutiti sa šećerom dok ne posvetle. Pomešati ulje i jogurt, pa dodati u žumanca. Dodati brašno i prašak za pecivo, a na kraju lagano dodati belanca. U šolji izmešati vanilin-šećer, cimet i orahe. Jabuke oljuštiti, izvrteti sredinu, pa poprečno preseći na 3 jednaka dela (prstena). Šljive poprečno preseći napola, izvaditi košticu. U sredinu (rupu) svake ploške jabuke staviti komad šljive, tako da presečeni deo gleda nagore. Šljive u jabuci puniti smesom sa cimetom, pa slagati tako napunjene jabuke u posudu jednu do druge. Višak cimet smese posuti po jabukama i sve preliti sa pola testa. Nekoliko šljiva iseći na kriške i utisnuti između jabuka i preliti ostatkom testa. Peći na 200 stepeni 35-40 minuta i, kad se ohladi, posuti šećerom u prahu.

Foto: Shutterstock

Voćni sos

Jednostavno pripremljen sos od kuvanih jabuka sa aromom vanile i cimeta savršen je dodatak mnogim poslasticama. U verziji bez mirisnih začina odličan je prilog uz jela od mesa.
Sastojci:
1 kg-1,2 kg jabuka, 2 dl vode, sok od polovine limuna, mahuna vanile (opciono), štapić cimeta (opciono), po potrebi 1-2 kašike šećera, muskatni oraščić, kardamom.
Priprema: Oljuštite jabuke i iseckajte ih na kockice. Stavite vodu u šerpu da proključa. Uzdužno prepolovite mahunu vanile i tupom stranom noža sklonite semenke. U ključalu vodu ubacite jabuke, semenke i mahunu vanile, štapić cimeta i limunov sok. Na tihoj vatri kuvajte 25-30 minuta uz povremeno mešanje, dodajući malo vode ako je potrebno. Kad su jabuke sasvim skuvane, sklonite sos, uklonite mahunu vanile i cimet i viljuškom ili blenderom usitnite preostale komadiće. Po potrebi dodajte šećer, još cimeta ili druge začine poput muskatnog oraščića, kardamoma ili neke mešavine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17