• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.11.2021

13:16

KAKO NASTAJE NEPRIJATAN OSEĆAJ KADA OSEĆAMO DA ĆEMO SE UGUŠITI? "Knedla u grlu" zapne posle stresa

Shutterstock

Ljubav

KAKO NASTAJE NEPRIJATAN OSEĆAJ KADA OSEĆAMO DA ĆEMO SE UGUŠITI? "Knedla u grlu" zapne posle stresa

Podeli vest

Većina nas je bar jednom u životu iskusila neprijatno osećanje knedle u grlu koja stoji, a niti možemo da je progutamo, niti čestito da udahnemo

Ovu neprijatnost često prati i neopisiva nervoza, kašljucanje, treptanje, pa i ubrzani rad srca. Čini se kao da nas nešto pritiska i steže u grlu, a kod mnogih se usled toga javljaju i panični napadi.
Psiholozi tvrde da to u 90 odsto slučajeva nije znak za loše zdravstveno stanje, već je reakcija na stresnu situaciju.

Steže i ne pušta

Napetost se odražava na mišiće vrata, a zategnutost ovih mišića stvara osećaj prepreke u grlu

- Najčešće je ta knedla u grlu posledica psihološkog stanja i nema organsku osnovu, ali nekad ipak može da ukaže na neke ozbiljnije poremećaje. Javlja se na nervnoj bazi kod osoba koje su napete i pod stresom. Napetost se odražava na mišiće vrata, a zategnutost ovih mišića stvara osećaj prepreke u grlu. Međutim, oni nikada ne mogu biti toliko zategnuti da spreče prolazak pljuvačke i vazduha. Osećaj prepreke u grlu se javlja samo pri gutanju pljuvačke, a ne pri unošenju jela i pića i nije povezan ni sa jednim organskim oboljenjem. U pitanju je psiha - objašnjavaju stručnjaci.

Foto: Shutterstock

Stres

Pre nego što počnete da paničite, isprobajte nekoliko jednostavnih trikova.

Popijte par gutljaja vode ili neke druge tečnosti čim se osećaj prepreke u grlu javi.

 Izazovite povećano lučenje pljuvačke sisanjem bombona ili žvakanjem žvake.

 Dišite na usta, a izdišite na nos, da biste smanjili mogućnost nastajanja panike.
Pokušajte autosugestijom da ubedite sebe da ta knedla ne postoji i trudite se da ne mislite na taj osećaj. Budite svesni da je to samo na nervnoj bazi.

Ako i pored svega ovoga taj osećaj traje duže vreme, obavezno uradite i specijalističke preglede kod endokrinologa i radiologa kako biste otklonili sumnju na organske uzroke.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija