• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti/ljubav&zdravlje/informer.rs

15.11.2021

16:47

Ova voćka je NAJBOLJE ŠTO JESEN IMA! 'Tera' nesanicu, kašalj, dijareju... /RECEPT/

Shutterstock

Ljubav

Ova voćka je NAJBOLJE ŠTO JESEN IMA! 'Tera' nesanicu, kašalj, dijareju... /RECEPT/

Podeli vest

Dunja kao kraljica jeseni od davnina je poznata u narodnoj medicini kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba...

Dunje, kraljice jeseni, nekada su se držale na ormanu da cela kuća fino zamiriše, te je vreme da ponovo uživate u njenom neodoljivom ukusu. Imajte na umu da je ovaj plod i veoma blagotvoran - od davnina dunja je poznata u narodnoj medicini kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Korisni su svi delovi dunje, plod, listovi i seme, a posebno sok i sirup ploda.

Zbogom, nesanice

Plod dunje je prepun vitamina i minerala. U ogromnim količinama sadrži vitamin C, ali i B1, B2, nijacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, hlor i sumpor. Dunja je savršena za dijetu jer sadrži proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Sok od ove zlatne voćke leči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upale sluzokože želuca i creva. Upotrebljava se i za umirivanje sluzokože ždrela, krajnika, disajnih, puteva, kao i za ublažavanje obilnih menstruacija. Veoma je efikasan u borbi protiv prehlade i respiratornih infekcija.

Foto: Shutterstock

Blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem, pomaže kod snižavanja krvnog pritiska i štiti organizam od radioaktivnog zračenja.

Čaj od semenki dunja leči nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz iz semenki leči opekotine i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodni lek za zaustavljanje dijareje.

Čaj protiv kašlja i bronhitisa

Ovaj čaj blagotvorno deluje na disajne tegobe, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa. Operite, očistite i presecite plod dunje na četiri dela, odstranite semenke i tvrdi deo oko njih, a mesnati deo isecite na listiće i odmah stavite u litar vode, da ne bi promenili boju. Lagano kuvajte 15-20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procedite ga i pijte u gutljajima tokom celog dana.

Foto: Freepick

Sok za bolje varenje

Tegobe sa varenjem možete lako da ublažite sokom od dunja. Operite i sitno narendajte kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga uzimate pre jela.

Slatka zimnica

Sirova dunja zbog svoje oporosti nije sjajna za jelo, ali u toplijim krajevima, ako dovoljno dugo odstoji na stablu, može da bude jestiva i u izvornom obliku. Termičkom obradom se zapravo uništavaju tanini, koji je čine oporom, a dodavanjem meda ili šećera pretvara se u pravi delikates.
Od nje se mogu pripremati marmelada, džem, kompot, žele, sok, kolači, salate i sosovi. Ako želite da dunje ostanu sveže, držite ih u frižideru.

Foto: Shutterstock

Recept plus - Sir od dunja (kitnikez)

Sastojci: 3 kg zrelih dunja, 3-4 jabuke, šećer, 1-2 limuna i kristal šećer za ukras na kraju
Priprema: Očistite i prepolovite dunje, a manje ostavite cele. Voće prelijte vodom tako da ga u celosti prekrije i kuvajte dok se ne raspadne. Iz šerpe uklonite tvrde delove, a ostatak propasirajte. Izvagajte smesu pa joj dodajte istu količinu šećera i limunov sok i nastavite da kuvate dok se ne stvrdne i ne odlepljuje s varjače. Duguljasti pleh obložite aluminijskom folijom, rasporedite smesu i ostavite da stoji 24 sata na toplom. Sir potom uvaljajte u šećer i ostavite još nekoliko dana da se suši na sobnoj temperaturi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija