• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.11.2021

09:05

OVIH PET TIPOVA MAJKI PRESUDNO UTIČU NA RAZVOJ EMOCIJA KOD MALIŠANA! Uz mame kontrolore rastu skromna deca

Pixabay

Ljubav

OVIH PET TIPOVA MAJKI PRESUDNO UTIČU NA RAZVOJ EMOCIJA KOD MALIŠANA! Uz mame kontrolore rastu skromna deca

Podeli vest

Na vaspitanje deteta utiču oba roditelja, ali prema psiholozima, odnos sa majkom posebno "kroji" naš emotivni život

- Naše majke su naše prvo iskustvo ljubavi i u zavisnosti od njihovog ponašanja možemo da postanemo anksiozni, ljuti, depresivni ili toleranti i pozitivni. Kvalitet te ljubavi uticaće na sve naše odnose, od onih s partnerom do društvenih i poslovnih - objašnjava psiholog za porodične odnose Stiven Polter. On je u svojoj knjizi "Nasledstvo majki: Uticaj njihovog emocionalnog nasleđa na naše živote" na osnovu radnog i istraživačkog iskustva izdvojio pet pet tipova majki koji već od najranijih dana oblikuju naš karakter.

Kako Polter navodi, većina majki po karakteru je kombinovani tip svih pet kategorija, ali jedna od karakteristika uglavnom preovladava.

1. Mama perfekcionista

Ova majka je uglavnom napeta i u stalnoj strepnji da joj deca po svaku cenu uspeju u svemu što rade. Kod nje u svakom trenutku treba da bude "sve pod konac". Stalo joj je da drugi vide njenu porodicu u savršenom izdanju, pa i sama nastoji da čak i fizički izgleda besprekorno. Deca takve majke rastu sa strahom od neuspeha, često su frustrirana, a komplekse iz detinjstva dugo kasnije ne mogu da izleče. S druge strane, oni su najčešće uporni i ne odustaju dok ne završe započeto.

Foto: Pixabay

Deca

2. Mama najbolji prijatelj

Prema Polterovom mišljenju, ovaj tip mama je najčešći. Ove majke, za razliku od mama perfekcionista, ne pokušavaju sve da kontrolišu, ali i ne postavljaju granice.

One su sklone da se zabavljaju sa svojom decom, gledaju s njima crtane filmove, smeju se svemu čemu i njihovi mališani. Uz mamu prijatelja rastu društvena i komunikativna deca, koja se ne plaše da kažu svoje mišljenje. Jedan od problema koji se može prepoznati u poznijem dobu jeste osećanje usamljenosti i dezorijentacije. Ponekad, kako kaže Polter, takva deca se osećaju izgubljeno, bez podrške, što kad odrastu može da dovede do depresivnih stanja.

3. Nepredvidiva mama

Poznate su i kao "majke kontrolori" - sklone su preuveličavanju, mnogo brinu i plaše se za svaku sitnicu. Zbog male povrede panično dižu uzbunu, nepoverljive su, a njihovi emotivni usponi i padovi zbunjuju decu, pa takvi mališani imaju manjak samopouzdanja, plašljivi su i skromni.
Ovakva deca kasnije se plaše intimnosti u odnosima, sklona su emocionalno preteranim reakcijama na obične situacije. Često zaziru i od kontakta s drugima, lako padaju u depresiju, a u poslu su strogi individualci.

4. "Sebična" mama

Majka koja i pored potreba dece sebe stavlja na prvo mesto i ne želi da se odrekne komfora podiže sebične mališane. Kako im je odmalena uskraćena pažnja i nisu centar majčinog sveta, takva deca nisu u stanju da razviju saosećanje, a u odnosima s drugima su grubi i vole da se nametnu. Osećaju superiornost u odnosu na druge, nisu u stanju da prihvate kritiku, niti kasnije znaju za kompromis.

5. Kul mama

Ova mama je ravnoteža između svih tipova majki - u njoj su spojene i pažnja, prezaštićenost, kritika i emotivna podrška. Ukratko, ovo je mama koja ima sve.

- Ovakve mame odgajaju emotivno stabilnu decu, punu samopouzdanja, spremnu da prihvate kritiku i koja imaju odlične socijalne veštine. Deca ovakvih majki ne strahuju od nepoznatog, umeju da pokažu emocije, nemaju problema u komunikaciji sa drugim ljudima, a kasnije se ne plaše rizika i obično su veseli po prirodi - objašnjava Stiven Polter.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija