• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

06.12.2021

12:58

Od BUĐI više ne možete da DIŠETE? Ovo su NAJBOLJA DOMAĆA sredstva protiv VLAGE i PLESNI!

Freepik.com

Ljubav

Od BUĐI više ne možete da DIŠETE? Ovo su NAJBOLJA DOMAĆA sredstva protiv VLAGE i PLESNI!

Podeli vest

Uporan problem koji ruži izgled vašeg doma, ali narušava i vaše zdravlje može da se reši prirodnim sredstvima koje već imate u kući

Vlaga i plesan u vašem domu ne samo da izgledaju ružno nego, što je još gore, mogu biti uzrok mnogih oboljenja, najčešće respiratornih. Takođe, plesan može biti uzrok alergijama, te i raznim vrstama infekcija. Osim toga, mogu uticati i na razvoj alergija.

Foto: Shutterstock

Plesan može da bude uzrok alergijama i raznim vrstama infekcija

Pre nego što se buđ uopšte pojavi, i sami možete da primetite da li je vaš dom podložan izbijanju gljivica po zidovima: izolacija je loša ili dotrajala, na nekim mestima je i popustila, krov je oštećen, vodovodne cevi su stare, pucaju. Ukoliko je došlo do ovih oštećenja, vrlo lako se može desiti da se kod vas ove zime pojavi vlaga u stanu. Zbog naglih promena temperature na prozorima i u ćoškovima plafona videćete kondenzaciju, a ako su zidovi u toplim prostorijama vlažni, stvara se idealna podloga za buđ. Ukoliko ste već primetili nekoliko tamnih mrljica po ćoškovima, vreme je da reagujete. U vašem domu se već nalaze neka sredstva pomoću kojih možete da uklonite buđ:

Alkoholno sirće i limun

Alkoholno sirće eliminiše oko 90 odsto plesni i vlage. Sirće sipajte u bocu s raspršivačem i poprskajte na ugrožena mesta. Ostavite neko vreme da "odradi" posao. S obzirom na to da sirće ima prilično jak miris, možete mu dodati nekoliko kapi eteričnog ulja, najbolje limuna, jer je ono dovoljno snažno da zamaskira neugodan miris sirćeta. S druge strane, nije toliko jako da ima nepovoljan uticaj na osobe osetljive na mirise.

Foto: Shutterstock

Napravite pastu od približnih količina sode bikarbone i sirćeta ili soka od limuna
Soda bikarbona

Soda bikarbona je sama po sebi odlično sredstvo za čišćenje, a u ovom konkretnom slučaju možete je pomešati sa sirćetom ili vodom. Napravite pastu od približnih količina sode bikarbone i sirćeta, nanesite na delove zida koje je zahvatila plesan, a kasnije sastružite.

Ulje čajevog drveta

U boci s raspršivačem pomešajte 450 mililitara vode i dve kašičice ulja čajevog drveta. Dobro protresite i poprskajte po površinama. Ostavite da tako odstoji i nemojte to mesto naknadno brisati krpom. Treba naglasiti kako je miris prilično intenzivan i da će se zadržati u vašem domu nekoliko dana.

Foto: Shutterstock

Eteričana ulja čajevca i semenki grejpa mogu da pomognu
Semenke grejpfruta

Pomoći će vam i ekstrakt semenki grejpa. Jedna od odličnih stvari je da on nema miris.
U bocu s raspršivačem sipajte 450 mililitara vode i 20 kapi ekstrakta semenki grejpa. Potom bocu dobro protresite kako bi se sastojci sjedinili. Tečnost poprskajte po problematičnim područjima i ostavite da odstoji. Nema potrebe da kasnije brišete sredstvo.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija