• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.12.2021

09:07

NEMOJTE SIPATI VRELU VODU NA ZELENI ČAJ! Evo zašto je to VAŽNO

Ljubav

NEMOJTE SIPATI VRELU VODU NA ZELENI ČAJ! Evo zašto je to VAŽNO

Podeli vest

U mnogim preporukama za mršavljenje zeleni čaj se navodi kao jedna od glavnih stavki koja ubrzava metabolizam. Međutim, rezultati izostaju zbog pogrešnog izbora čaja i načina kuvanja

Većina biljnih čajeva priprema se tako što se listovi ili cvetovi biljke preliju ključalom vodom. Kada pripremate zeleni čaj za mršavljenje morate voditi računa da ne "ubijete dušu čaja", navode fitoterapeuti. Ako je voda hladna, čaj neće ispustiti u nju svoje lekovite sastojke. Ako je voda vrela, spržićete ih.

Idealna temperatura vode kojom treba preliti listove zelenog čaja za mršavljenje je ona pre ključanja, kada na dnu posude tek počinju da se formiraju sitni mehurići.

Foto: Shutterstock

Zeleni čaj

Kako i kada piti

Da bi zeleni čaj dao željene rezultate, potrebno je piti tri do pet šolja na dan. Na taj način unećete dovoljnu dozu katehina i kofeina, koji će imati uticaj na brzinu vašeg metabolizma. Koliko ste tačno ovih aktivnih materija uneli zavisi od kvaliteta samog čaja.

Kada kupujete filter čajeve, potrebno je da budete obazrivi i da dobro čitate deklaracije.
Vrlo često se dešava da se na pakovanju istakne samo glavni sastojak, a da je čaj koji ste kupili zapravo mešavina raznih biljnih vrsta. Takav čaj ne bi imao isti efekat kao čist zeleni čaj.

Ovaj napitak za mršavljenje treba da pijete topao i ono najvažnije - bez šećera ukoliko ga pijete sa namerom da smršate.

Šolja čaja ima dve kalorije, ali ako dodate kašiku šećera, dodali ste 16 kalorija. Ukoliko to uradite pet puta dnevno, uneli ste 80 kalorija više. Poenta mršavljenja jeste da oduzmete kalorije, barem 500 dnevno. Izbegavajući šećer u napitku, već ste na dobrom putu.

Zeleni čaj možete da pijete nekoliko puta u toku dana. Najbolje je da ga pijete ujutru, umesto kafe, pre obroka tokom dana i uveče pre spavanja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17