• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.12.2021

20:13

Ove namirnice i životne navike štete probavi i stvaraju ZATVOR!

Shutterstock

Ljubav

Ove namirnice i životne navike štete probavi i stvaraju ZATVOR!

Podeli vest

Redovno pražnjenje creva veoma je važno za celokupno zdravlje, a njegov izostanak može uzrokovati ili ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme

Na pojavu zatvora mogu uticati razne namirnice a i stil života.

1. Mlečni proizvodi

Nije tajna da mlečni proizvodi, posebno kada se preterano koriste mogu svašta da udare za probavu.

Foto: Shutterstock

Mlečni proizvodi

2. Crveno meso

U ovom slučaju samo meso ne uzrokuje zatvor. Oni koji jedu puno mesa ne jedu dovoljno vlakana, ističu stručnjaci. Isto tako ono sadrži dosta masnoća koja se polako kreću kroz creva. Ali i ovde se ne odnosi samo jedno pravilo na sve ljude, pa će tako kod nekih ljudi crveno meso podstaći probavu. Pa ako ponekad volite da pojedete komad mesa samo pripazite da uz njega unosite i dovoljno vlakana.

3. Prerađena i pržena hrana

Brza hrana nije baš najzdravija iako ukusna, ali jednu stvar o njoj morate znati: može biti uzrok zatvora. Baš kao i kod mesa, ovako pripremljena hrana ima puno masnoća, a malo vlakana, a to je kombinacija koja znači otežano kretanje kroz creva. Ako ne pazite i na unos vlakana, zatvor je moguć.

4. Slatkiši

Kao i sve ostale namirnice na listi, i slatkiši mogu stvarati problem ako ih jedete u velikoj količini, a opet se radi o nedostatku vlakana. Slatkiši koji su jako slatki, poput bombona, mogu uzrokovati zatvor.

Foto: pexels.com

Gumene bombone

5. Jedete malo

Ako ste na dijeti ili ste smanjili unos hrane, možete doživeti zatvor. Stvar je u tome da je hrana potrebna kako bi creva radila kako treba, a ako je stomak prazan, proces se neće odvijati kako treba. Savet lekara je opet isti – ako već ne želite ili ne možete dovoljno da jedete, makar pripazite da ono što jedete sadrži dovoljno vlakana.

6. Promenili ste navike u ishrani

Možda ste otišli u posetu prijateljima i nekoliko dana jeli namirnice koje inače ne jedete i dogodio se zatvor. Creva ne vole promene u ishrani i da to može biti uzrok. Ako mislite da je upravo ovo ono što vas muči, pokušajte da sa sobom na putovanje ponesete i malo te svoje rutine, koja mora uključivati i unos vlakana.

7. Pijete lekove

Često su lekovi razlog zatvora, a ako ih trenutno uzimate, posebno one za alergije, anemiju, krvni pritisak ili protiv bolova, razgovarajte s lekarom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17