• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.12.2021

07:13

SVE ŠTO NISTE ZNALI O VITAMINIMA ZA JAČANJE IMUNITETA! Vitamin D stimuliše aktivnost belih krvnih zrnaca, CINK blokira enzime virusa, a SELEN...

Ljubav

SVE ŠTO NISTE ZNALI O VITAMINIMA ZA JAČANJE IMUNITETA! Vitamin D stimuliše aktivnost belih krvnih zrnaca, CINK blokira enzime virusa, a SELEN...

Podeli vest

Za snažan imunitet vitamini su uvek važni, a otkad se svet suočio sa koronavirusom, nijedna kuća nije bez njih. Ranije je većina nas posezala samo za vitaminom C, a danas uz njih pijemo i vitamin D, cink, selen, probiotike, prebiotike, simbotike, a evo kakva je njihova uloga, piše "Zdrava i prava"

VITAMIN D se naziva i hormonom, a u nedostatku Sunca, koje je njegov prirodni izvor, potrebno je da se dodatno uzima. Prirodni izvori vitamina D jesu: jetra, masne ribe hladnih mora poput skuša, sardina, lososa, riblje ulje i žumance jajeta. Vitamin D stimuliše aktivnost belih krvnih zrnaca, i to onih koji imaju centralnu ulogu u podizanju imuniteta. Početkom ovog meseca istraživači u Španiji otkrili su da je 80 odsto pacijenata primljenih u bolnicu s koronavirusom imalo nizak nivo vitamina D.

VITAMIN C  nije toksičan, ali visoke dnevne doze od dva do šest grama mogu da izazovu probleme poput dijareje i povećano lučenje urina. Do dva grama dnevno je bezbedna količina ovog vitamina. On olakšava disanje kod infekcija gornjih disajnih puteva, smanjuje suženje disajnih puteva kod blažih oblika astme i ublažava alergije. Najbolji izvori vitamina C su citrusno voće, šipak, paradajz, nekuvan kupus, aronija...

Probiotici, prebiotici...

Probiotici su živi organizmi koji, kada se unesu u odgovarajućoj količini putem hrane, imaju povoljan uticaj na zdravlje i povećavaju otpornost organizma na infekcije i viruse. Prebiotici poboljšavaju apsorpciju minerala kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, bakra i cinka, a simbiotici omogućavaju duži opstanak probiotika u organizmu da bi bolje delovali.

CINK je neophodan za proces sazrevanja i aktivacije belih krvnih zrnaca, pa je neophodan za očuvanje odbrambene funkcije imunološkog sistema. Cink blokira enzime virusa i time sprečava njegovo umnožavanje i širenje po organizmu. Ovaj mineral nalazi se i u crvenom mesu, iznutricama, morskim plodovima, jajima, jezgrastom voću i proizvodima sa celim zrnom žitarica. 
- Vegetarijanci i vegani, zbog načina ishrane, trebalo bi da obrate pažnju jer su njihove potrebe za cinkom za 50 odsto veće nego kod drugih - kaže farmaceut Nina Dimitrov.
 
SELEN
je važan antioksidans, koji smanjuje oštećenja u toku infekcija. Zbog oslabljenog imuniteta koji može biti i rezultat manjka selena, mnogi su skloni hroničnim prehladama i podložni virozama. Selen treba uzimati kroz hranu i u vidu suplemenata. Namirnice koje su bogati izvori selena jesu brazilski orah, iznutrice, banane, čija semenke... 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija