• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

02.01.2022

18:27 >> 18:39

POBEDITE muku zvanu HEMOROIDI! 5 odličnih NARODNIH recepata!

Ljubav

POBEDITE muku zvanu HEMOROIDI! 5 odličnih NARODNIH recepata!

Podeli vest

Hemoroidi ili šuljevi su među najčešćim zdravstvenim problemima savremenog čoveka. O tome koliko je bolest rasprostranjena najbolje govori podatak da čak deset miliona ljudi u Americi ima ovaj problem, a milion i po ih uzima neke preparate za lečenje

Kod nas ne postoji ovako precizna statistika, ali lekari kažu da skoro da nema osobe starije od 50 godina koja nije bar jednom u život, imala problem sa hemoroidima.

Šta nije u redu?

Hemoroidi su otekle vene u i oko anusa koje izazivaju bol svrab i ponekad krvarenje. Unutrašnji hemoroidi, najčešći oblik, razvijaju se u u nutrašnjosti anusa. Možete imati blago krvarenje, ali ne i bol. Spoljašnji su oni koji bole, a i oni takođe mogu da izazovu blago krvarenje. Oba ova oblika mogu da pređu u takozvani prolabiran hemoroid, lopticu koja izbija iz anusa.

Foto: Shutterstock

Dugotrajno sednje pogoršava simptome

Dugotrajno sednje, trudnoća i starost mogu da doprinesu ovoj neprijatnoj pojavi. Ukoliko često imate zatvor i naprežete se da biste imali stolicu, možete izazvati ili pogoršati ovo stanje.

Prijatnost toplote

Ukoliko vas muči ovaj problem napunite kadu toplom vodom, a zatim se spustite u nju. Strebalo bi da sedite s uzdignutim kolenima, što dozvoljava maksimalnu izloženost problematične oblasti toploj void. Otkrićete da to ublažava bol. Ono što ne možete da osetite jeste da topla voda pospešuje povećani dotok krvi do te oblasti, što pomaže sužavanju oteklih vena. Da biste potpomogli skupljanje hemoroida pre nego što uronite u kadu dodajte punu šaku gorke soli.

Foto: pexels.com

Pomažu obloge od crnog čaja

Da li ste znali?

Hipokrat, poznati grčki lekar koji je živeo pre više od 2.400 godina, znao je da se hemoroidi proširene vene u anusu, ali je on preporučivao da se oni sprže usijanim gvožđem.

Za spoljašnje hemoroide primenite toplu, vlažnu kesicu čaja, a to možete da učinite dok sedite na šolji. Pored blagotvorne toplote, možete da imate i dodatnu korist od jedne od glavnih komponenata čaja, taninske kiseline (ima je najviše u crnom čaju). Ona pomaže da se smanje bol i oticanje, a pospešuje i zgrušavanje krvi, što pomaže da se zaustavi krvarenje.

Sedite na led

Suprotna taktika podrazumeva da napunite jaču plastičnu kesu ledom, obavijete je tankom tkaninom i sedne te na nju. Možete da kostite kesu zaleđenog graška koja će se prikladnije oblikovati prema vašom konturama. Hladnoća sužava proširene krvne sudove pružajući ogromno zadovoljstvo. Sedite 20 minuta na ledenom sedištu i napravite pauzu od najmanje 10 minuta između dva tretmana.

Tapkajte, ne češite

Natopite parče vate nedestilovanim hemamelisom i nanesite ga na hemoroide. On je bogat taninima, koji izazivaju skupljanje krvnih sudova. Utapkavanje vazelina pruža olakšanje u ugroženoj oblasti, kao i tačni vitamin E i ulje pšeničnih klica. Isprobajte i melem koji sadrži gavez ili neven, jer oba ova sastojka pospešuju izlečenje.  

Foto: Shutterstock

Pomažu i obloge od rendonaog krompira

Iako zvuči čudno, obloga pripremljena od rendanog krompira ima adstrigentno (steže površinu kože i sluzokože) i umirujuće dejstvo.

Izležavajte se

Nekoliko puta dnevno nađite udobnu sofu, ispružite se i podignite noge na pola sata. U ovom položaju uklanjate opterećenje sa svoje preopterećene analne oblasti, a istovremeno poboljšavate dotok krvi do mesta kojoj je ona potrebna. Ukoliko dugo sedate ili stojite, trudite se da često manjete položaj.

Probajte sa semenjem

Uključite više vlakna u ishranu. Istarživanja pokazuju da ishrana bogata vlaknima može značajno da smanji intenzitet simptoma hemoroida, uključujući bol i krvarenje. Namirnice bogate vlaklima su integralni hleb i žitarice od celog zrna, sveže voće i povrće, smeđi pirinač i koštunjavo voće. Vodite računa i da unosite dovoljno tečnosti kako biste izbegli zatvor.

Foto: Shutterstock

U ishranu uvrstite više vlakna 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija