• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

16.01.2022

16:33

OLAKŠAJTE BOL U LEĐIMA! Pomoć iz kućne apoteke!

Ljubav

OLAKŠAJTE BOL U LEĐIMA! Pomoć iz kućne apoteke!

Podeli vest

Koliko nas bi volelo da više nikada ne izgovori „Jao, bole me leđa“? Kao ispomoć lekovima probajte brzodelujuće metode za postizanje trenutnog olakšanja - hlađenje, grejanje, masaže, kreme…

U većini slučajeva, bol u leđima prolazi spontano, bez bilo kakve terapije. Ređe, bol prelazi u hronični, kada zahteva dodatne preglede i stručnu pomoć.

Led prvo, toplota kasnije

Kao sredstvo za ublažabanje bola, led deluje zaista dobro. On privremeno blokira signale bola, I pomaže da se smanji oticanje. Nekoliko puta na dan, tokom dvadest minuta, stavite na bolno mesto pakovanje leda umotano u peškir.

Foto: Shutterstock

Naizmenično koristite hladne i tople obloge

Posle otprilike 48 sati pređite na toplo-vlažni metod da biste stimulisali protok krvi I smanjili bolne spazme. Potopite peškir u veoma toplu vodu, isedite ga, zatim ga poravnajte i savijte. Lezite na stomak sa jastucima ispod kukova I skočnih zglobova i stavite peškir preko bolnog mesta. Prekrijte ga palstičnom folijom, zatim stavite jastuče koje se zagreva – podešeno na srednju jačinu – na gornju stanu folije. Ostavite tako do 20 minuta. To možete ponavljati tri ili četiri puta na dan tokom nekoliko dana.

Utrljajte malo olakšanja

Zamolite partnera ili bliskog prijatelja da vam izmasira bolna mesta na leđima. Ukoliko želite da koristite kremu ili mast koja se prodaje kao “mast za leđa”, učinite to, ali pažljivo – ove kreme za površinsku upotrebu obično iazazivaju iritaciji kože posle nekoliko nanošenja. Da biste dobili jednostavno pomoćno sredstvo za masiranje leđa, napunite dugačku čarapu sa nekoliko teniskih loptica, vežite kraj čarape i zamolite svog patnera da je kotrlja gore-dole niz vaša leđa.

Utrljajte neku od davnina poznatu mast. Izaberite kremu koja sadrži metil, dietilamid ili glikol-salicilat. Sve su slične I imaju osbinu da ublažavaju bol. Kada ih koristite, sami sebe izmasirajte – a pritisak rukama kombinovan sa površinskim dejstvom obezbeđuje dvostruki efekat. Kreme poznate kao iritansi suprotnog dejstva stimulišu nervne završetke u koži, skrećući pažnju sa dubljeg bola. (Upozorenje: Nemojte koristiti tečnu mast ako za obolelo mesto koristite i neku od metoda zagrevanja).

Foto: Shutterstock

Kreme na bazi kapsaicina, supstance koja daje ljutinu čili papričicama, mogu da pomognu

Vaš lekar može biti spreman da vam prepiše kremu koja sarži kapsaicin – supstancu koja daje ljutinu čili papričicama. Kapsaicin troši hemijsko jedinjenje zvano supsatnca P, presudno za prenošenje osećaja bola do mozga, pa se bol smanjuje. Možda ćete kremu morati da koristite nekoliko nedelja da biste osetili pun efekat. Prestanite da je koristite ako počenete da osećate bilo kakavu iritaciju kože.

Biljna umirujuća sredstva

Probajte sa uzimanjem jedne kod 250 mg valerijane četiri puta na dan. Iako se sedativi, uopšte uzev, ne preporučuju, valerijana je blaža nego bilo koji farmakološki proizvod. Od valerijane može takođe da se napravi čaj, ali je njegov miris toliko jak (neorane, preterano korišćene čarape), pa su capsule znatno omiljenije.

Dok stojite, sedite, spavate

Dok spavate ležite na leđima ili na boku. Ako vam je udobnije na leđima, postavite jastuk ispod kolena, kao i ispod glave, da biste ublažili pritisak na donji deo leđa. Ako više volite da spavate na boku, stavite jastuk između nogu. Ako imate išijas, položaj koji se preporučuje za spavanje je na stomaku.

Foto: Shutterstock

Vodite računa o tome da pravilno sedite i hodate

Kada sedite na stolici u kancelariji ili kod kuće, držite stopala ravno položena na pod, sa kukovima neznatno podignutim iznad kolena. Koristite mider za lumbalni deo kičme za donji deo lađa. Lumbalni kotur je cilindar od pene širine naslona stolice, otprilike 12 cm u prečniku. Možete umprivizovati i sa uvijenim peškirom, ali je cilindar od pene lakši, lakše se postavlje i obično ima kajiševe za pričvršćivanje za naslon stolice.

Kada stojite pored sudopere i perete sudove, ili dok čekate autobus, podignite jedno stopalo iznad nivoa drugog. U kuhinji držite nisku čvrstu kutiju ili nekoliko starih knjiga pored sudopere, I podignete na njih stopalo dok tu stojite. Dok čekate I redu koristite stepenik ili ivičnjak. S vremena na vreme promenite položaj podizanjem drugog stopala. Ovo prebacivanje težine omogućava naizmenično opuštanje opterećenih mišića leđa.

Svakodnevno vežbanje

Kada osetite da vam je bolje, svakog dana bez izuzetka radite vežbe za istezanje i jačanje. Svaku od navedenih vežbi ponovite dest puta.

Vežba br. 1. Lezite na stomak, savijte ruke u laktovima (uz telo) tako što ćete dlanove postaviti pravo ispod ramena. Držeći kukove pripijene uz podlogu, polako podižite gornji deo tela. U jogi ovaj položaj poznat je kao sfinga, a ako ispravite ruke onda je to kobra.

Foto: Shutterstock

Položaj kobra

Vežba br. 2. Zauzmite četvoronožni položaj sa kolenima razmaknutim u visini kukova. Izvijte leđa na gore, tegleći se kao što to radi mačka. Zadržite se nekoliko sekundi i spustite u prvobitni položaj. Ponovite. U jogi se ova vežba naziva - pogađate - mačka.

Vežba br. 3. Lezite na leđa sa savijenim kolenima. Polako povucite svoje desno koleno ka grudima dok ne osetite istezanje u donjem delu leđa. Brojite do pet, zatim polako spustite nogu. Promenite nogu.

Foto: Shutterstock

Naizmenično podižite ruke i noge

Vežba br. 4, Ovo je najvažnija vežba i pisali smo o njoj, ali hajde da se podsetimo. Lezite na stomak, čelo je podu, a ruke uz telo. Držeći kukove pritisnute uz podlogu podignite desnu ruku i levu nogu. Spustite i zamenite strane. Vežbu možete da izvodite i dok ste oslonjeni kolenima i rukama o podlogu.

Foto: Shutterstock

U ovom položaju se leđa prirodno istežu

Vežba br. 5. Još jedna asana (položaj iz joge) koja se zove balasana i koja je veoma opuštajuća. Sedite na pete i ispravite leđa. Spustite se do poda sa ispruženim rukama (postoji i varijanta kada su ruke uz telo i ona je još prijatnija) i dobro istegnite. Vratite se u prvobitni položaj.  

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

GLAVOBOLJA ILI MIGRENA? Brzi test otkriva šta vas muči!
Ljubav

GLAVOBOLJA ILI MIGRENA? Brzi test otkriva šta vas muči!

Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja s kojom u svetu živi gotovo milijardu ljudi, od čega tri četvrtine čine žene. Najčešće pogađa ljude u dobu od 20 do 40 godina, ali je među pogođenima i od tri do četiri odsto dece

16.01.2022

12:02

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija