• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

17.01.2022

16:26

I OČIMA JE POTREBAN ODMOR! Oftamolog OTKRIVA kako da se OPORAVITE od blještavih EKRANA!

Freepik.com

Ljubav

I OČIMA JE POTREBAN ODMOR! Oftamolog OTKRIVA kako da se OPORAVITE od blještavih EKRANA!

Podeli vest

Oči mogu da budu prozori vaše duše, ali kada se prefosiraju, postaju vrata za bol, glavobolje, pa čak i kratkovidost...

Napetost očiju je sveprisutna kod osoba koje provode sate i sate gledajući u blještave ekrane računara, tableta i telefona, kaže dr Aleksandra Eger, oftalmolog Opšte bolnice “Bel Medic”, ali postoji više stvari koje možete da udradite da biste umanjili ovaj problem. Pre svega pružite očima više odmora.

- Tegobe koje nastaju kao posledica predugog rada ispred neke ekranizovane površeine mogu da se podele u tri grupe simptoma. U prve spadaju problemi sa vidom kao što su: teškoće u fokusiranju, promene u percepciji boja ili osetljivost na bljesak, odnosno pojava treperenja. Slede problemi sa očima poput: osećaja suvoće oka, crvenilo, peckanje, povećano suzenje oka, težina u kapcima, bol u dubini oka, bol prilikom pokretanja oka, nelagodnost kod osoba koje nose kontaktna  sočiva, isto tako razne vrste nelagodnosti kod nošenja naočara. U treće, opšte tegobe, spadaju: glavobolja, bol u vratu, ramenima, leđima, zamor, pospanost, gubitak tonusa mišića… Iako do sada nema pouzdanih dokaza da sve ovo dovodi do trajnog oštećenja očiju, pacijenti navode da su problemi kontinuirani i da se javljaju svakodnevno, posebno ako ste osam sati upućeni na računar – kaže dr Aleksandra Eger.

I zidovi su važni

Prema rečima naše sagovornice postoji razlika između gledanja u ekran i štampani material, što treba naglasiti. 

Foto: unsplash.com

Oči se manje zamaraju prilikom čitanja

 - I u jednom i drugom slučaju problem je fokus na blizinu i samim tim zamor za određene mišiće oka, pa je posle određenog vremena i kada deca uče i kada gledaju na računar, potreban odmor. Međutim, zamor koji nastaje prilikom gledanja u kompjuter javlja se mnogo brže i smetnje su izraženije nego kada dete taj isti vremenski period provede čitajući knjigu. Ovo se dešava zbog pozadinskog svetla koje se odbija od ekrana, a važno naglasiti da je spektar plave svetlosti onaj koji je najštetniji za oko, koji najviše zamara – napominje dr Eger i navodi koja podešavanja kompjutera i radnih navika treba da uradite da biste olakšali život svojim očima.

* U računar ubacite filtere koji regulišu količinu plave svetlosti (noviji ekrani ih najčešće imaju)

* Ekran, kao i oči ne treba da gledaju direktno u izvor svetlosti, tj. prozor (izvor svetlosti) treba da bude sa strane

* Ekran udaljite 50-70 centimetara od vas i postavite ga tako da bude nagnut 10-20 stepeni ispod nivoa očiju (ovo je važno i zbog vratnog dela) 

* Intenzitet svetla na ekranu koliko je moguće prilagodite okolnom osvetljenju (ne treba da bude ni blještavo, ni tamno)  

Foto: Pixabay

Ekran udaljite 50-70 centimetara od vas

* Podesite veličinu teksta prema svojim potrebama

* Ako nosite naočare za čitanje, ne koristite ih za kompjuter, jer razdaljina nije ista. Uzmite posebne, najbolje one koje imaju “kontrol blu” efekat, a prodaju se i bez dioptrije

* Važni su čak i zidovi. Bilo bi idealno da ne refletuju previše svetlosti, da ne budu čisto beli, niti sjajni, već matirani

- Svim osobama koje rade ispred računara uvek savetujemo da na svakih 20 minuta naprave pauzu. To je ono čuveno pravilo “20-20-20” – posle 20 minuta gledajte 20 sekundi u daljinu od 20 fita ili šest metara, recimo kroz prozor, jer se na taj način mišići koji učestvuju u izoštravanju slike na blizinu relaksiraju. To im je jedini način odmora – sugeriše oftalmolog dr Eger.

Tikovi, suzenje…

Ako ni to ne pomaže, odnosno ako i posle toga osećamo zamor i težinu, bilo bi dobro da na desetak sekundi potpuno zatvorimo oko, i tako više puta.

Foto: Shutterstock

Kod sindroma suvog oka javljaju crvenilo i iritacija, osećaj peckanja…

- Ovde ulazimo u drugu problematiku, jer duži fokus na blizinu refleksno smanjuje broj treptaja u minuti, čak i do 4-5 puta, što dovodi do sindroma suvog oka, gde se javlja crvenilo i iritacija, osećaj peckanja… Ovo se dešava i kod čitanja, ali je potreban mnogo duži vremenski period da se oko zamori. Zato se, naročito onima koji rade za računarom i koji, zbog prirode posla, ne mogu da prave pauze, savetuje i preventivno korišćenje veštačkih suza, barem jednom u 2-3 sata u toku rada – naglašava naša sagovornica.

Zbog previše vremena pred ekranima u poslednje vreme je i sve veći broj dece sa tegobama koje su do skoro imali isključivo odrasli, dodaje oftamolog dr Eger.

- Sve je više dece i u sve ranijem uzrastu se javljaju sa iritacijama i crvenilom, tikovima u vidu pojačanog treptanja, što je refleksna radnja u pokušaju da se nadoknadi nedovoljno vlaženje oka. I pojačano suzenje je jedan od znakova suvoće oka – objašanjava dr Eger.

Foto: Shutterstock

Sve je veći broj dece sa tegobama koje su do skoro imali isključivo odrasli

Zato treba svesno pojačati broj treptanja, preporučuje naša sagovornica.

- Fokus na blizinu nam takođe ne daje da se kapci potpuno zatvore i da se potpuno trepne, te je to još jedan razlog da se prave pauze. Mogu i neke vežbice da se rade za mišiće pokretače oka. To može da bude pogled ka gore, ka dole, desno, levo ili u vidu osmice. Isto tako jako dobra vežba, kad se pravi pauza 20-20-20, jeste da se nakon 20 sekundi gledanja u udaljeni predmet fokusirate na vrh nosa – savetuje dr Aleksandra Eger.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59