• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.02.2022

12:26

EVO ZAŠTO SE NAGLO TRGNETE DOK POKUŠAVATE DA ZASPITE! Naučnici objašnjavaju ŠTA SE DEŠAVA

Shutterstock

Ljubav

EVO ZAŠTO SE NAGLO TRGNETE DOK POKUŠAVATE DA ZASPITE! Naučnici objašnjavaju ŠTA SE DEŠAVA

Podeli vest

Ako vam se dešava da se naglo trgnete tek što je počeo da vas hvata prvi san, ne brinite

To preživljava oko 70 odsto svetske populacije, ali ne zato što imaju neko oboljenje, već je reč o reagovanju vaših mišića, piše Psychologytoday.com.

- U slučaju da se usled trzaja probudite, najvažnije je da ne paničite i da se opustite. Stres i nervoza bi samo mogli da uzrokuju nove trzaje, a samim tim i neprospavanu noć - savetuju američki neurolozi.

U studiji u kojoj su obradili ovu temu oni navode da se ovo stanje u kome se nenamerno grče mišići naziva hipničko stanje i da naziv potiče od hipnagoškog stanja, odnosno prelaza između budnosti i sna.

Nasleđe od prvih primata

Ima naučnika koji smatraju da su ovi trzaji zapravo nasleđe, drevni refleks primata na opuštanje mišića tokom padanja u san. Naime, opuštanje označava da primat pada sa stabla, te to uzrokuje brzo reagovanje mišića, piše "Lajv sajens".

Grčevi mišića mogu nastati spontano ili mogu biti uzrokovani spoljašnjim uticajima poput zvuka ili svetla, a naučnici veruju da stres, velike količine kofeina, umor, nedostatak sna i povećana fizička aktivnost u večernjim satima mogu da povećaju učestalost i šanse za hipnagoški trzaj.

Foto: Shutterstock

Spavanje

- Kada telo tone u san, naglo se usporava disanje i broj otkucaja srca. Ako tome dodate i umor, skup tih simptoma može dovesti do toga da se mozak "zbuni" i pretpostavi da se nešto loše dešava, odnosno da zakazuju svi organi. To dovodi do brze reakcije mozga, koji izaziva trzaj kao način za razbuđivanje tela - objasnili su neurolozi.

Definicija
Stanje u kome se nenamerno grče mišići naziva se hipničko stanje i naziv potiče od hipnagoškog stanja, odnosno prelaza između budnosti i sna

Kod nekih osoba je ova pojava popraćena osećajem padanja, zbog čega se mnogi probude u strahu za svoje zdravlje.

Prema podacima Američke akademije za medicinu spavanja, oko 70 odsto svetskog stanovništva doživljava povremeno ovo stanje.

Štaviše, oni tvrde da se to svima dešava, ali da su nekada trzaji toliko slabi ili da je osoba toliko iscrpljena da se uopšte ne probudi i ne seća se bilo čega sledećeg jutra.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija