• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

06.02.2022

13:47 >> 16:00

Od aditiva boli glava! NUTRICIONISTA otkriva kakva je VEZA između GLAVOBOLJE i ISHRANE!

Ljubav

Od aditiva boli glava! NUTRICIONISTA otkriva kakva je VEZA između GLAVOBOLJE i ISHRANE!

Podeli vest

Nije tajna da su glavobolje i migrene posledica stresa, zamora, dehidracije, hormonalnog disbalansa. Ali i ono što jedemo može da bude uzrok ovih stanja...

Neke osobe su naročito osetljive na određene sastojke koji se nalaze u namirnicama, kaže Dijana Radetić, nutricionista dijetetičar, a rešenje za ovaj problem je izbacivanje te namirnice iz ishrane. Ukoliko patite od glavobolje, pokušajte sa eliminacijom sledećih sastojaka.

Glutamat, pojačivač ukusa

Prehrambeni proizvodi koji imaju intenzivan ukus, gotovo sigurno imaju natrijum glutamat u sastavu, te je lista sa ovim sastojkom dugačka.

Foto: Shutterstock

Hrana koja ima intenzivan ukus, gotovo sigurno ima natrijum glutamat

- Mnoga istraživanja ukazuju da ovaj pojačivač može izazvati glavobolje, a nalazi se u mesnim prerađevinama, zamrznutim polugotovim i gotovim prehrambenim proizvodima, gotovim prelivima za salatu, keksu, prehrambenim proizvodima u konzervi, dehidriranim prehrambenim proizvodima u kesici – navodi Dijana Radetić.

Đumbir protiv bola i mučnine

Određene namirnice, poput đumbira, imaju antiflamatorna svojstva i već dugo se koriste kao efikasan lek protiv glavobolje. Da biste napravili rastvor izendajte pola kafene kašičice đumbira, dodajte to u šolju vode i popijte. Ili, umesto toga, sipajte šolju vruće vode preko jedne kašike sveže rendanog đumbira, pustite da se čaj malo ohladi i popijte ga. Đumbir je posebno delotvoran protiv migrena, mada nije potpuno jasno kako deluje. On takođe pomaže da se kontroliše mučnina, koja veoma često prati ovo stanje.

Na etiketama se ovaj pojačivač ukusa može naći pod različitim nazivima, a neki od njih su:

- E-621

- autolizirani ekstrakt kvasca

- kalcijum kazeinat

- aroma

- glutaminska kiselina

Koliko god možete, koristite namirnice najbliže svom izvornom obliku, savetuje nutricionista. 

Slatkiši

- Šećer naglo podiže glukozu u krvi, a pod reakcijom insulina dolazi do isto tako naglog pada glukoze u krvi. Ovakva reakcija može da bude uzrok glavobolji. Pored ovog problema, može doći i do hormonske promene (adrenalina i noradrenalina) koji utiču na krvne sudove u mozgu i tako dovode do glavobolje – objašanjava Dijana Radetić.

Foto: unsplash.com

Nagli pad insulina (posle naglog skoka) može da bude uzrok glavobolji

Većina prehrambenih proizvoda u sebi sadrži veću količinu dodatog šećera, dodaje nutricionista, a kada ga izbegavamo treba da znamo da na etiketama može da se nađe i pod sledećim nazivima:

- fruktoza

- šećerna trska

- sukroza

- visoko fruktozni kukuruzni sirup

- dekstroza

- maltodekstrin

- Nema potrebe da se izbegava šećer koji se nalazi u prirodnom obliku u celovitim namirnicama, kao što su voće, povrće, integralne žitarice i mlečni proizvodi. Ove namirnice pored određene količine šećera sadrže i biljna vlakna, vitamine, minerale i antioksidante – naglašava naša sagovornica.

Kafa

Kofein iz kafe ili čaja takođe može da bude okidač glavobolje kod osetljivih osoba.

Foto: Pixabay

Ukoliko ste osetljivi na kofein, probajte da kafu zamenite čajem

Ukoliko izbegavate kofein imajte na umu da:

- šolja kafe sadrži 80 mg kofeina

- šolja crnog čaja sadrži 40 mg kofeina

- šolja zelenog čaja sadrži 20 mg kofeina

Tvrdi sir i crno vino

- Kombinacija tvrdi (strari) sir i vino zvuči kao idealan deo večere i atmosfere uz društvo bliskih osoba. Ipak, navedeni par sadrži i veću količinu aminokiseline tiramina koji je izazivač glavobolje kod osoba sa manjkom određenih enzima – objašnjava nutricionista i dodaje da problem može da izazove i belo vino zbog veće količine sulfata koji mu se dodaju.

Foto: Shutterstock

Sir i vino sadrže tiramin koji je izazivač glavobolje
Nitrati i nitriti

Nitrati i nitriti koji imaju funkciju konzervansa dodaju se mesnim prerađevinama i dimljenim proizvodima, sugeriše nutricionista. Ovi dodaci povećavaju nivo azot oksida, gasa koji naše telo i samo proizvodi i koji izaziva širenje krvnih sudova.

Foto: Shutterstock

Prirodni izvori nitrata su kelj, brokoli, repa, praziluk, spanać, rotkvice

- Ukoliko nitrati kod vas izazivaju glavobolju, obrate pažnju i na povrće koje ih prirodno sadrži u većoj količini: kelj, brokoli, repu, praziluk, spanać, rotkvice. Kada god je to moguće, kupujte ekološke proizvode, zato što oni sadrže manju količinu nitrata od konvencionalnih proizvoda – savetuje Dijana Radetić.

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija