• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.02.2022

11:31

PRIRODNI HORMONI! Pet namirnica koje utiču na plodnost

Shutterstock

Ljubav

PRIRODNI HORMONI! Pet namirnica koje utiču na plodnost

Podeli vest

Kada dođe vreme da razmišljate o proširenju porodice, kuhinja je važna kao i spavaća soba

- Hrana i plodnost povezani su jednostavnom vezom - da bi se oplodnja desila, potrebne su zdrave jajne ćelije i zdravi spermatozoidi u zdravom organizmu. Uz poseban režim ishrane to se može postići, objašnjava Zita Vest, britanski nutricionista.

Iako mnogim parovima na prvu loptu to može izgledati komplikovano, spisak ovih pet namirnica može da poboljša vaše startne pozicije na putu da postanete roditelji. One em što su zdrave, em blagotvorno utiču na plodnost, a ako se oslobodite i loših navika poput pušenja i alkohola, šanse će vam biti veće.

Foto: Shutterstock

Avokado

Avokado

Ovo voće sadrži dosta nezasićenih masti, koje mogu povećati plodnost. Naime, jedno istraživanje je pokazalo da su žene čija je ishrana bila bogata tim mastima, a koje su bile uključene u program vantelesne oplodnje, imale trostruko više uspeha u pokušajima da zatrudne.

Seme suncokreta

Prepustite se uživanju u ovim grickalicama bar triput nedeljno. Bogato cinkom, seme suncokreta pomaže pri održavanju ravnoteže reproduktivnih hormona i pozitivno utiče na kvalitet jajnih ćelija.

Foto: Shutterstock

Cimet

Cimet

Ovaj aromatični začin smanjuje nivo insulina i povećava šanse za začeće u plodnim danima.

Jaja

Pripremite poširana ili meko kuvana jaja, ali izbegavajte kajganu. Žumance koje nije tvrdo sadrži više vitamina D i B6, koji utiču na povećano lučenje progesterona, hormona koji igra važnu ulogu u začeću.

Foto: Shutterstock

Heljda

Heljda

Seme heljde je bogato materijama koje kod žena snižavaju nivo insulina i testosterona, a samim tim povećavaju mogućnost začeća u vreme ovulacije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija