• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

13.02.2022

08:50

Trudnica je primetila manji OSIP na stomaku, a par dana kasnije je počeo njen PAKAO! Nije mogla da živi od BOLOVA!

Ljubav

Trudnica je primetila manji OSIP na stomaku, a par dana kasnije je počeo njen PAKAO! Nije mogla da živi od BOLOVA!

Podeli vest

Žena je u 31. nedelji trudnoće dobila osip, koji je bio nepodnošljiv, a onda se ispostavilo da boluje od retke bolesti.

Kada je trudna Fiona Huker (32) prvi put primetila manji osip na stomaku, rekla je da je jedva imala osećaj kao da ju je ožarila kopriva. 

Bila je u 31. nedelji trudnoće i nakon nekoliko dana je odlučila da ode kod doktora, kada je svrab nastavio da se pogoršava. Imala je velike bolove od osipa i morala je sebe da kontroliše kako se ne bi češala. 

Fiona je nastavila da se bori sa situacijom, čak i nakon što su joj doktori prepisali steroidne kreme.

- Dali su mi neke steroidne kreme koje zapravo nisu pomagale i stomak mi je bio prekriven crvenim pečatima, koji su svrbeli. Tek treći lekar kod koga sam otišla mi je rekao da to liči na stanje koje se naziva "Pemphigoid Gestationis" i uputio me je kod dermatologa, koji mi je dao najjaču steroidnu kremu koju možete da dobijete. Bilo je kao da sam alergična na sopstvenu bebu - kaže Fiona.

"Pemphigoid Gestationis" je retko autoimuno trudničko stanje i kako su doktori objasnili, reakcija na gen u DNK njenog sina je verovatno izazvala da njen imuni sistem napadne kožu. 

Kada je bila u 35. nedelji, morala je ponovo da ode kod lekara, jer nije mogla da izdrži bol.

Foto: Pixabay

trudnica

- Četiri dana su mi davali oralno steroide i to je zaista pomoglo da se smiri, ali dva dana pred porođaj je ponovo počelo da bude neizdrživo, a 24 sata nakon porođaja, samo je eskaliralo i pretvorilo se u plikove. Kada sam ga češala, osećaj je bio prijatan i privremeno sam imala olakšanje, ali očigledno sam skidala plikove i koža je onda ostajala ranjiva, a plikovi su se samo vraćali na to. Mnogo je bolelo čak i da držim sina, pa nisam mogla da uživam u toj početnoj fazi - dodaje Fiona.

Bilo joj je potrebno šest meseci da se odvikne od steroida, a osip se napokon značajno povukao, pa sada povremeno samo koristi kreme.

- Pojedini hormoni, kao estrogen, mogu da pogoršaju moje stanje, pa tako svakog ciklusa imam manje zapaljenje, ali nedovoljno da bi mi ponovo bili potrebni steroidi. Možda ću zauvek imati simptome, ali neće biti toliko strašni kao ranije - navodi Fiona.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija