• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

14.02.2022

14:52

OVAKO SE UBIJA STRES! Mala škola masaže najvažnijeg dela tela!

Ljubav

OVAKO SE UBIJA STRES! Mala škola masaže najvažnijeg dela tela!

Podeli vest

Masaža nije nešto novo u ljudskoj vrsti, to je drevna umetnost lečenja, dokumentovana u spisima starim više od 5000 godina. Sa njome možete pomoći bližnjima da se opuste i odagnaju stres, smire misli, lepše spavaju ili se jednostavno prepustiti veštim rukama profesionalaca...

Jednom nedeljno na stolu za masažu, čak i jednom mesečno, dovoljno je da vaše telo oseti razliku. To je najprirodniji način očuvanja zdravlja i prevencije od bolesti, jer masaža…

- oslobađa od stresa, napetosti, emotivnih blokada (tuge, straha, besa)
 -rešava problem u mišićima, glavobolje i nesanice, reguliše krvni pritisak
- balansira rad unutrašnjih organa i žlezda

- jača imuni sistem i poboljšava protok energije

Foto: Freepik.com

Masaža jača imuni sistem i poboljšava protok energije

Posebnu pažnju treba posvetiti masaži leđa jer je to kruna svake masaže. Među maserima važi nepisano pravilo da je to najvažniji deo tela ili, kako se to obično kaže, „niko vam se neće vratiti zato što ste mu dobro izmasirali noge“.

Evo kako se opušta ovaj deo tela...

1. Kao i obično, masažu počinjete "efleražom" - nauljenim dlanovima pređite celu površinu leđa klizeći od krsnog dela ka ramenima, nikako obrnuto.

2. Posebno napeti mišići uz kičmeni stub najzahvalniji su za masažu. Krećući se od krsne kosti ka vratu, palčevima rastrljavajte deo po deo muskulature, zadržavajući se na osetljivim delovima.

3. Postavite oba palca sa strane uz kičmeni stub i počevši od krsne kosti ka vratu, spiralno rastrljavajte deo po deo, celom dužinom mišića uz kičmeni stub.

Foto: Shutterstock

Posebno napeti mišići uz kičmeni stub najzahvalniji su za masažu

4. Savijte ruku vaše voljene osobe na leđa. Jednim dlanom blago odignite rame, a prste druge podvucite pod lopaticu i duboko masirajte, ove često jako napete mišiće.

5. Upletite prste i postavite dlanove na lopatice. Za vreme izdisaja osobe koju masirate, pritisnite i otvarajte dlanove klizeći do samih ivica ramena. Ponovite ovaj pokret par puta, izuzetno prija i opušta.

6. Posebnu pažnju posvetite ramenim mišićima. Gnječite ih pomerajući prste od vrata prema vrhovima ramena. Radite što sporije, dozirajući pritisak do granice bola.

7. Nakon što osoba koju masirate postavi čelo na podlaktice i oslobodi vrat za masažu, dlanom gladite dok ne zagrejete i opustite ovaj napet deo, a potom lagano gnječite mišiće uz kičmeni stub palcem sa jedne i prstima sa druge strane. 

8. Za kraj, toplim zagrejanim dlanovima finalizujte opuštanje mišića leđa. Krenite od krsne kosti preko same kičme do vratnog dela. Nastavite potom što sporije niz ruke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija