• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.02.2022

13:12

NIJE SVEJEDNO U KOLIKO SATI IDETE DA SPAVATE! Opra Vinfri i Ana Vintur praktikuju baš ovaj ritam spavanja

Shutterstock

Ljubav

NIJE SVEJEDNO U KOLIKO SATI IDETE DA SPAVATE! Opra Vinfri i Ana Vintur praktikuju baš ovaj ritam spavanja

Podeli vest

Kvalitetan san od minimum sedam sati svakome je potreban da bi telo bilo odmorno i spremno za svakodnevne obaveze, ali nije svejedno kada odlazite na spavanje

Britanski stručnjaci iz Instituta za san kažu da je najbolje da se leže oko 22 sata, jer rani odlazak na spavanje odlično deluje i na telo i na um. Mnoge poznate zvezde, među kojima su Opra Vinfri i Ana Vintur, praktikuju ovu naviku, a evo koje su još njene prednosti.

Najdublji i najmirniji deo našeg sna je između 22 sata i dva ujutro što znači da ukoliko rano odemo u krevet, bićemo naspavani i odmorni. Jedno istraživanje je pokazalo da oni koji to poštuju, lako donose odluke, dobri su savetodavci i izuzetno racionalni.

Kad spavamo dubokim i čvrstim snom, naše ćelije se regenerišu lučenjem somatropina - hormona rasta. Ova ključna aktivnost pomaže da budemo u top formi narednog dana, posebno kada su u pitanju fizički aktivne osobe ili naporan posao.

Foto: Shutterstock

Spavanje od 22 do 6 h garantuje uspešan dan

Zbog neispavanosti se brzo umaramo, razdražljivi smo i često smo pod stresom. Kada se dobro odmorite, napetost se smanjuje, a raspoloženje i elan rastu.

Istraživanja su pokazala da su ljudi koji imaju dobar i kvalitetan san uglavnom tolerantni i zadovoljni životom. Nenaspavan čovek teže kontroliše emocije i sklon je konfliktima.

S druge strane, raniji odlazak na spavanje može značiti i ranije buđenje, što može biti važno ako želimo da uhvatimo više dnevnog svetla koje će nam poboljšati raspoloženje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija