• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje/M. J.

20.02.2022

12:26

BOLEST MODERNOG DOBA! Zbog čega se javljaju i kako da smirite NERVOZNA CREVA!

Ljubav

BOLEST MODERNOG DOBA! Zbog čega se javljaju i kako da smirite NERVOZNA CREVA!

Podeli vest

Lečenje obično uključuje promene u ishrani i načinu života, kao i učenje kako da upravljate stresom...

Najčešće gastrointestinalno oboljenje u kliničkoj praksi je sindrom iritabilnog kolona ili "nervoznih creva". Simptomi koji se najčešće javljaju kod sindroma iritabilnog kolona jesu bol u stomaku, nadutost, smena dijareje i opstipacije, intenzivni probavni problemi. Simptomi se često pogoršavaju nakon obroka. Mogu trajati nekoliko dana, a zatim se ili smanje ili potpuno nestanu.

Foto: Shutterstock

"Nervozna creva" se najčešće javljaju kod mladih osoba, dva puta se češće dijagnostikuju kod žena

Najčešće se "nervozna creva" javljaju kod mladih osoba, dva puta se češće dijagnostikuju kod žena. Donedavno naučnici nisu bili sigurni šta izaziva ovo oboljenje, ali sve je više dokaza da mikrobi prisutni tokom infektivnog gastroenteritisa mogu izazvati dugoročnu reakciju. Ne postoji konkretan lek za "nervozna creva". Međutim, ako osoba sa sindromom "nervoznih creva" izbegava okidače, prilagođava ishranu i prati savete svog lekara, može se značajno smanjiti rizik od napada i nelagodnosti.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju

Postoje brojne teorije o uzrocima nastanka ovog stanja, ali nijedna teorija nije kompletna. Jedna teorija sugeriše da sindrom nastaje zbog pojačanih, abnormalnih kontrakcija debelog i tankog creva. Zbog toga se za ovo stanje često koristi sinonim "spastični kolon". Intolerancija na određenu hranu takođe često prati "nervozna creva", što može da znači da su alergije uzrok.

Foto: Shutterstock

Simptome, između ostalog, pogoršavaju mlečni proizvodi i mahunarke 

Određene vrste hrane zaista pogoršavaju simptome sindroma iritabilnog kolona. To su mlečni proizvodi (laktoza), mahunarke, čijom se razgradnjom stvaraju velike količine gasova i osećaj nadutosti. Simptomi koji su prvi znak za uzbunu: nadimanje, gorušica, mučnina, pojačani gasovi, neredovna stolica...

Tretman za "nervozna creva"

Lečenje obično uključuje promene u ishrani i načinu života, kao i učenje kako da upravljate stresom.

Foto: Shutterstock

Veoma je bitno da imate redovne obroke

Sledeći koraci mogu pomoći da se smanji mogućnost pojave simptoma: izbegavajte alternative šećera u nekim žvakaćim gumama, dijetalnim namirnicama i slatkišima bez šećera, jer mogu izazvati dijareju, konzumirajte više hrane na bazi ovsa da bi se smanjili gasovi ili nadimanje, izbegavajte gazirana pića, izbegavajte gluten. Veoma je bitno da imate redovne obroke, najbolje bi bilo ako možete da ih svakog dana imate u isto vreme kako biste ubrzali metabolizam. Potrebno je unositi najmanje osam čaša tečnosti dnevno.

Psihološka terapija

Smatra se da psihološka terapija može biti korisna u smanjenju pojave sindroma iritabilnih creva. S obzirom na to da su stres i nervoza okidači za pojavu ovog oboljenja, preporučuje se psihoterapija. Ona pomaže ljudima da razviju strategije za drugačije reagovanje na stanje kroz tehnike opuštanja i pozitivan stav.

Foto: Shutterstock

Posvetite se aktivnostima koje vas opuštaju
Aktivnosti kao prevencija

Mentalno i emocionalno stanje osobe može doprineti razvoju iritabilnog kolona. Ljudi sa posttraumatskim stresnim poremećajem imaju veći rizik od razvoja ove bolesti. Kako biste eliminisali stres iz svog života, a samim tim predupredili razvoj "nervoznih creva", posvetite se aktivnostima koje vas opuštaju. Tu spadaju meditacija, redovno vežbanje, fizička aktivnost i joga.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija