• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.03.2022

17:51

POBOLJŠAVA VARENJE I JAČA TONUS MIŠIĆA! Ovo povrće okrepljuje organizam!

Ljubav

POBOLJŠAVA VARENJE I JAČA TONUS MIŠIĆA! Ovo povrće okrepljuje organizam!

Podeli vest

Spanać je prirodni izvor vitamina, minerala i vlakana. Bogat je fitonutrijentima, posebno beta-karotenom i luteinom, koji ga čine povrćem sa dosta antioksidanasa koji štite ćelije organizma. Pripada istoj porodici biljaka kao i cvekla, blitva, repa

Voda je najglavniji sastojak spanaća. Količina lipida i ugljenih hidrata u spanaću je mala, ali je zato spanać jedno od povrća sa najvećim sadržajem proteina. Mnoge minerale možemo pronaći u spanaću: kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan i fosfor. Od vitamina, spanać sadrži vitamin A. C, E, K, vitamine B kompleksa (B6, B2, B1) i folnu kiselinu (vitamin B9). Takođe, spanać sadrži i Omega 3 masne kiseline.

 Obezbeđuje dotok kiseonika do ćelija i tkiva: spanać sadrži gvožđe, koje utiče na količinu hemoglobina u krvi. Hemoglobin je zadužen za transport i skladištenje kiseonika u našem organizmu. Sprovodi kiseonik od pluća do svih ćelija u ljudskom telu.

 Jača tonus mišića: nitrati koji su prisutni u spanaću odgovorni su za jačanje mišića. Sada nam je jasno zbog čega Popaj toliko voli spanać. 

Pomaže kod mršavljenja: često se spanać uključuje u ishranu kod mnogih dijeta, upravo zato što ima nisku kaloričnu vrednost.

Poboljšava rad creva: vlakna iz spanaća pospešuju varenje i poboljšavaju rad creva.

Foto: Shutterstock

Spanać

Daje energiju i vitalnost: spanać učestvuje u transportu energije do svih ćelija u organizmu putem enzima koje sadrži.

 Štiti od bolesti: zahvaljujući antioksidansima, a posebno vitaminima A i C, spanać doprinosi zaštiti ćelija od slobodnih radikala koji štete organizmu. Spanać smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Sprečava pojavu arteroskleroze, smanjuje nivo lošeg holesterola.

 Koristan za trudnice i decu: zbog sadržaja folne kiseline (vitamina B9), spanać je blagotvoran za zdravlje trudnica i male dece.

 Poboljšava vid: vitamin A u kombinaciji sa opsinom, stvara pigment rodopsin koji se nalazi u mrežnjači. Fotoreceptivne ćelije mrežnjače odgovorne su za vid pri slaboj svetlosti. Nizak nivo vitamina A i rodopsina uzrokuje noćno slepilo. S obzirom na to da spanać sadrži vitamin A, idealan je za poboljšavanje vida i sprečavanje pojave katarakte.

Balansira krvni pritisak: minerali koje sadrži spanać, posebno magnezijum i kalaj, zaustavljaju enzime koji povećavaju krvni pritisak, tako da je spanać idealan za osobe sa visokim krvnim pritiskom.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17