• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

10.03.2022

07:48

BEZ OVOG ZAČINA NEMA ŽIVOTA, A RANIJE JE BIO VREDNIJI OD ZLATA! Nutricinosta Branka Mirković otkriva koji su NAJBOLJI za VARENJE, a evo šta treba da jedete ako su vam HLADNE RUKE i NOGE

Ljubav

BEZ OVOG ZAČINA NEMA ŽIVOTA, A RANIJE JE BIO VREDNIJI OD ZLATA! Nutricinosta Branka Mirković otkriva koji su NAJBOLJI za VARENJE, a evo šta treba da jedete ako su vam HLADNE RUKE i NOGE

Podeli vest

Sigurno ste čitali o zdravim začinima, a mi vam otkrivamo koji su najbolji za naš organizam. Nutricionista Branka Mirković za Informer.rs objašnjava kako začini poboljšavaju varenje i koje je najbolje da imamo kod kuće

Ispostavilo se da muškarci više vole začinjenu hranu od žena, a nutricinosta Mirković objašnjava zbog čega je to tako.

 - Muškarci više vole začinjenu hranu i upravu su. Začinjena hrana se bolje vari i dobra je za zdravlje. Istraživanja su dokazala da žene jedu manje začinjenu hranu i imaju više digestivnih problema.

Probajte da u neko jelo ne stavite začine. Hrana je bezukusna. Osnovne namirnce koje se koriste u ishrani su veoma slične, meso, povrće, pirinač… različiti začini menjaju ukuse jela, a to veoma raspoznajemo u različitim svetskim kuhinjama - objasnila je ona.

Foto: Printscreen You Tube TVDR

Branka Mirković nutricionista

Istoriski gledano zbog začina su se vodili ratovi, u nekom periodu bili vredniji od zlata, služili za razmene dobara umesto novca.

Zasto su začini imali tako značajnu istorisku ulogu?

1. Prva i najvažnija uloga je da su se koristili u prirodnoj medicini za razne tegobe

I bolesti, konzerviranje namirnica

Poboljšavali su ukus jela i pića

Fitoterapija je tada bila veoma raširena u svetu i svaka oblast je imala svoje lekove i razne terapije za sprečavanje i lečenje raznih bolesti, pravili su se razni melemi i tikture, a koristili su se i u kozmetici.

SO

Osnovni najvažniji i najzdraviji začini bez koga se ne može je so. Bez soli nema života. Za vreme ratova su ljudi posebno cenili so i vredela je vise od zlata. Prevelik unos soli moze da izazove visok pritisak, ali i bez dovoljno soli covek gubi energiju, oseća slabost i malaksalost.

Na tržistu imamo veći izbor soli

Morska i jodirana so je neophodna u svakodnevnoj ishrani, za optimalni metabolizam, tiroidnu žlezdu. Količinu soli treba da kontrolišu osobe koje pate od hipertenzije i imaju tegobe sa bubrezima

Kalijumova so je odlična za osobe koje imaju kardiovaskularne tegobe

Foto: Shutterstock

So

Himalajska so koja se sada visoko kotira neopravdano ima visoku cenu u odnosu na nutritivnu vrednost, osim ako ne volite da so ima roze boju

Koser so je nova na tržistu, nutritivno ista kao obična osim ako neko ima religiozan odnos i zato želi da je koristi

Pojačava i definiše ukuse hrane, najstariji konzervans, a dodaje se u malim količinama i u poslastice jer pojačava I slatke ukuse. Kontrolišite kolicine soli I uvek je bolje dodati je i na kraju ako je potrebno

BIBER

se smatra kraljem začina. Razlikujemo crni, crveni, beli, mešani i zeleni. Duže zadržava ukuse i fitojedinjenja ako se melje pre upotrebe inaće gubi svojstva. Ako ga stavite tokom kuvanja daje više arome ali dodat pre obroka u toplo jelo oslobađa više zdravih i aktivnih fito jedinjenja.

Podstiče enzime za varenje hrane, efikasan je za varenje, hrana se bolje I brže razlaze, aktivira digestivni trakt. Odličan je antioksidans, ima antibakteriska svojstva.
Koristi se i u preradi posebno mesa, konzerviranju, ali i običnu testeninu može da učini vrhunskim jelom

Foto: Shutterstock

Paprika

PAPRIKA

crvena, slatka ili ljuta, mlevena, tucana, susena, dimljena…

Uvek prisutna daje jelu ukus  ali i boju jela. Koristi se u raznim jelima, roštilju, za mesne preradjevine a danas imamo dosta proizvoda od cokolade sa paprikom.

Imate mnoga poredjenja sa paprikom, ljut sam kao paprika, crven kao paprika… Paprika sadrži važan prirodni antibiotik kapsaicin. Ljuta paprika stimuliše enzime za varenje, pomaže digestivnom traktu, odlična je za krvotok, posebno ako neko ima hladne noge ili ruke, odlična je za perifernu cirkulaciju. Osobe sa visokim pritiskom treba da je koriste umerenije.

Pored ovih začina korisno je imati

Kim odličan je za varenje, protiv nadimanja I opstipacije. Čisti i čuva zreva od raznih nezdravih bakterija. U zrnu se koristiti za kuvana jela, mleveni kim se dodaje na kraju za ukus, varenjei bolju probavu. Odlično čisti creva i deluje antiseptično.

Origano veoma slično deluje, ali se česće koristi u mediteranskim zemljama.

Foto: Shutterstock

Lovor pomaže u varenju posebno jela koja sadrže visok nivo celuloze kao sto je pasulj i  kupus, odličan antioksidans i za digestivni trakt

Karanfilić je odličan za varenje i antiseptic.

Cimet održava balans glukoze, začin koji greje, a mudar narod ga je uvek koristio u kombinaciji sa slatkim namirnicama, pitama, da održi balans šećera. Preporučuje se i osobama koje imaju tegobe  zbog kandide.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija