
Shutterstock
POVRĆE KOJE ČUVA ZDRAVLJE! Osim što će obogatiti trpezu, ubrzaće vam metabolizam i regulisati šećer i holesterol
Početak proleća donosi nam pune pijace zeleniša
Nutricionisti napominju da je najzdravije jesti ono što uspeva na našim prostorima, ili kako to vole da kažu neki od njih: "Ne jedite ništa što vaša prabaka ne bi prepoznala kao hranu."



Zato bez brige uživajte u zelenoj salati, mladom luku i rotkvicama. Ovo povrće pomoći će vam da ubrzate metabolizam, pojačate imunitet i podignete nivo energije, koja nam često nedostaje na početku proleća.
ZELENA SALATA
Zelena salata sadrži veoma malo kalorija, pa je odlična namirnica za sve one koji žele da smršaju. Sadrži vlakna i celulozu, koji brzo daju osećaj sitosti i poboljšavaju varenje.
Veoma je dobra za srce jer je bogata vitaminom C i beta karotenom. Blagotvorno deluje na opuštanje celog tela jer u sebi sadrži laktukarijum (bela tečnost koja je vidljiva kada isečete listove), koji opušta i omogućava dobar san. Oni koje muči nesanica trebalo bi više da je konzumiraju.



Pixabay
MLADI LUK
Mladi luk je veoma hranljiv i bogat vitaminima i mineralima, koji pomažu u prevenciji mnogobrojnih bolesti. Zbog svojih antibakterijskih svojstava štiti telo od upala, a velike količine sumpora u njemu pojačavaju apetit i poboljšavaju varenje hrane. Mladi luk sadrži dosta vitamina C, koji pomaže da krvni pritisak ostane u granicama normale i tako štiti od pojave srčanih oboljenja.
Rok upotrebe
Posle kupovine, salatu dobro operite i prosušite, ali ne do kraja. Važno je da na njoj ostane malo vlage, koja će joj pomoći da zadrži svežinu. Uzmite papirni ubrus, pa na njega stavite salatu i onda sve umotajte i upakujte u kesu za zamrzivač. Tako spakovanu salatu držite u frižideru najduže dva dana.
Da bi rotkvice duže trajale, odstranite zeleno lišće, jer ukoliko ga ostavite, to može dovesti do stvaranja vlage, koja uništava hranljive sastojke. Rotkvice čuvajte u frižideru najviše pet do sedam dana.
Mladi luk operite i čuvajte u plastičnoj kesi ili dobro zatvorenoj posudi u frižideru ne duže od dva dana.
ROTKVICE
Rotkvice su bogate vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže vrlo malo kalorija, zbog čega su odlična namirnica za prolećno čišćenje organizma. Iako su često ljute, treba da se zna: što je rotkvica ljuća, to je zdravija i korisnija za organizam. Na varenje najbolje utiču kada se jedu sveže i sirove, pa ih jedite kao salatu ili ih grickajte dok gledate televiziju.
Rotkvice pomažu kod hroničnih oboljenja disajnih puteva i deluju kao prirodni inhalator. Vlakna, vitamini i minerali utiču na kardiovaskularni sistem jer snižavaju holesterol, regulišu krvni pritisak i nivo šećera u krvi.
BONUS VIDEO:
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
Informer | Petak, 04. 03. 2022.
-
Informer.rs/J.G. | Subota, 26. 02. 2022.
-
Informer | Četvrtak, 24. 02. 2022.