• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.03.2022

14:12

POVRĆE KOJE ČUVA ZDRAVLJE! Osim što će obogatiti trpezu, ubrzaće vam metabolizam i regulisati šećer i holesterol

Ljubav

POVRĆE KOJE ČUVA ZDRAVLJE! Osim što će obogatiti trpezu, ubrzaće vam metabolizam i regulisati šećer i holesterol

Podeli vest

Početak proleća donosi nam pune pijace zeleniša

Nutricionisti napominju da je najzdravije jesti ono što uspeva na našim prostorima, ili kako to vole da kažu neki od njih: "Ne jedite ništa što vaša prabaka ne bi prepoznala kao hranu."

Zato bez brige uživajte u zelenoj salati, mladom luku i rotkvicama. Ovo povrće pomoći će vam da ubrzate metabolizam, pojačate imunitet i podignete nivo energije, koja nam često nedostaje na početku proleća.

ZELENA SALATA

Zelena salata sadrži veoma malo kalorija, pa je odlična namirnica za sve one koji žele da smršaju. Sadrži vlakna i celulozu, koji brzo daju osećaj sitosti i poboljšavaju varenje.

Veoma je dobra za srce jer je bogata vitaminom C i beta karotenom. Blagotvorno deluje na opuštanje celog tela jer u sebi sadrži laktukarijum (bela tečnost koja je vidljiva kada isečete listove), koji opušta i omogućava dobar san. Oni koje muči nesanica trebalo bi više da je konzumiraju.

Foto: Pixabay

Mladi luk je odličan za zdravlje

MLADI LUK

Mladi luk je veoma hranljiv i bogat vitaminima i mineralima, koji pomažu u prevenciji mnogobrojnih bolesti. Zbog svojih antibakterijskih svojstava štiti telo od upala, a velike količine sumpora u njemu pojačavaju apetit i poboljšavaju varenje hrane. Mladi luk sadrži dosta vitamina C, koji pomaže da krvni pritisak ostane u granicama normale i tako štiti od pojave srčanih oboljenja.

Rok upotrebe

Posle kupovine, salatu dobro operite i prosušite, ali ne do kraja. Važno je da na njoj ostane malo vlage, koja će joj pomoći da zadrži svežinu. Uzmite papirni ubrus, pa na njega stavite salatu i onda sve umotajte i upakujte u kesu za zamrzivač. Tako spakovanu salatu držite u frižideru najduže dva dana.

Da bi rotkvice duže trajale, odstranite zeleno lišće, jer ukoliko ga ostavite, to može dovesti do stvaranja vlage, koja uništava hranljive sastojke. Rotkvice čuvajte u frižideru najviše pet do sedam dana.

Mladi luk operite i čuvajte u plastičnoj kesi ili dobro zatvorenoj posudi u frižideru ne duže od dva dana.

ROTKVICE

Rotkvice su bogate vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže vrlo malo kalorija, zbog čega su odlična namirnica za prolećno čišćenje organizma. Iako su često ljute, treba da se zna: što je rotkvica ljuća, to je zdravija i korisnija za organizam. Na varenje najbolje utiču kada se jedu sveže i sirove, pa ih jedite kao salatu ili ih grickajte dok gledate televiziju.
Rotkvice pomažu kod hroničnih oboljenja disajnih puteva i deluju kao prirodni inhalator. Vlakna, vitamini i minerali utiču na kardiovaskularni sistem jer snižavaju holesterol, regulišu krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija