• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.03.2022

08:00

NAKON KORONE  OSTAJE TROMB KOJI JE OPASAN! Kako prepoznati simptome i sprečiti fatalne posledice?!

Shutterstock

Ljubav

NAKON KORONE OSTAJE TROMB KOJI JE OPASAN! Kako prepoznati simptome i sprečiti fatalne posledice?!

Podeli vest

Zahvaljujući prirodnom odbrambenom sistemu koji naš organizam ima- zgrušavanju krvi, nakon operacija ili povreda se sprečava veći gubitak krvi. Međutim, ponekad se krv zgrušava i onda kada to ne treba da se desi, pa to može da dovede do blokade krvnih sudova. U takvoj situaciji može doći do ozbiljnih posledica po pacijenta, poput srčanog ili moždanog udara, ali i plućne embolije

Postojanje sklonosti ka stvaranju trombova je moguće utvrditi na kardiološkom pregledu, baš kao i to da li već postoji problem uzrokovan ugruškom. Ukoliko se utvrdi da postoje problemi sa stvaranjem ugrušaka, lečenje mora početi odmah, kako bi se sprečilo da tromb zakrči neki veći krvni sud i dovede do fatalnih posledica za pacijenta.

Kako nastaje tromb i šta je tromboza?

Tromb nastaje usled prirodnog procesa koagulacije krvi. Kada se zaustavlja krvarenje nakon povrede, ovaj proces pozitivno utiče na zarastanje rane i ubrzani oporavak pacijenta. Međutim, kada se ovaj proces aktivira bez potrebe i na osnovu njega se stvori tromb, to izaziva ozbiljne zdravstvene probleme. Tromb može biti nepomičan ili se može otkačiti i kretati se kroz krvotok. Obe situacije su opasne po zdravlje i zahtevaju brzo reagovanje. Tromboza je stanje u kome se stvorio ugrušak u krvnom sudu, koji blokira normalan protok krvi i cirkulaciju.

Kako prepoznati simptome tromba?

S obzirom na to da do stvaranja tromba može doći na različitim mestima u organizmu i simptomi se u skladu sa tim razlikuju.

Simptomi tromboze dubinskih vena – ova vrsta tromboze se najčešće javlja u venama potkolenica ili u ilijačnim ili butnim venama i uglavnom ne daju nikakve simptome, ali ako se oni pojave lokalizovani su oko mesta gde se nalazi ugrušak. Pa tako to mesto može biti toplo, može se javiti bol, oticanje noge, crvenilo na nozi ili karakteristična modra boja kože.

Simptomi plućne embolije – kada se ugrušak otkači iz neke veće vene i putuje krvotokom do pluća, tada nastaje ova vrsta tromboze, koju možemo prepoznati na osnovu sledećih simptoma: jak bol u grudima, koji jača sa svakim udisajem, pojava groznice, iskašljavanje krvi, pojava vrtoglavice, iznenadno znojenje i ubrzan puls.

Simptomi moždanog udara – sa jedne strane tela se javlja utrnulost, pacijent ne može da ispruži obe ruke, koordinacija i orijentacija su poremećene, otežano kretanje, razumevanje i govor, vrtoglavica i gubitak ravnoteže.

Simptomi srčanog udara – jak bol u predelu grudi i levoj strani tela, nelagodnost u stomaku, nepravilan rad srca, znojenje i vrtoglavica.

Simptomi tromba u abdomenu – bolovi u stomaku, dijareja i povraćanje. Kao što i sami možete zaključiti svi ovi simptomi su različiti zbog toga što su lokalizovani na različitim mestima u organizmu, pa zbog toga potencijalno utiču i na obližnje organe i njihovu funkciju. A mogu ih i ozbiljno oštetiti.

Na koji način se dijagnostikuje tromb?

Kada je u pitanju duboka vensaka tromboza pacijenti treba da odu na pregled specijaliste, da urade laboratorijske analize i ultrazvuk. Na osnovu ovih dijagnostičkih procedura, lekari će ustanoviti da li se radi o trombozi. Ukoliko je potrebno uraditi dijagnostikovanje tromboembolije pluća, tada će lekari predložiti pacijentu da se uradi CT pluća, provere vrednosti D-dimera i uradi pregled specijaliste.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17