• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.03.2022

11:21

ŠOKANTNO OTKRIĆE LEKARA! Kardiovaskularne bolesti mogu da se OTKRIJU OVAKO - ovo niko nije verovao da je MOGUĆE

Shutterstock

Ljubav

ŠOKANTNO OTKRIĆE LEKARA! Kardiovaskularne bolesti mogu da se OTKRIJU OVAKO - ovo niko nije verovao da je MOGUĆE

Podeli vest

Najnovija studija koja je sprovedena došla je do neverovatnog otkrića, a to je da lekari mogu da otkriju da li vam preti opasnost od kardiovaskularnih bolesti samo na osnovu slušanja vašeg glasa

Kompjuterski algoritam je bio u stanju da otkrije pacijente sa srčanim oboljenjima koji su najviše izloženi ozbiljnim komplikacijama tražeći tragove u glasovnim snimcima.

Male promene u učestalosti, tonu ili visini nečijeg isporuka - koje se ne mogu otkriti ljudskom uhu - sadrže tragove zdravlja srca, rekli su istraživači.

Iako je tačan razlog zbog kojeg se čini da glas utiče na zdravlje srca nejasan, medicinari veruju da je povezan sa načinom na koji nervni sistem reguliše nesvesne telesne funkcije kao što su glasovna kutija, krvni pritisak i broj otkucaja srca.

Istraživači su otkrili da su oni koji su postigli „visok“ rezultat u proceni glasa AI imali više od dva i po puta veće šanse da pate od komplikacija kardiovaskularnih bolesti kao što je srčani udar.

Nadamo se da bi ova tehnika jednog dana mogla biti još jedno sredstvo za uočavanje ljudi koji su u opasnosti od srčanih bolesti.

Foto: Shutterstock

Srce

Istraživači sa klinike Maio u SAD testirali su algoritam obučen da analizira preko 80 aspekata ljudskog glasa, kao što su amplituda, visina i ritam.

Zamolili su 108 pacijenata koji su bili upućeni na rendgenski snimak zbog koronarne bolesti, prosečne starosti od 60 godina, da snime tri uzorka glasa u trajanju od 30 sekundi na pametnom telefonu.

Prvi uzorak je čitanje iz skripte, dok se za druge dve vežbe tražilo da slobodno govore o pozitivnom i negativnom iskustvu.

Svaku osobu je zatim algoritam ocenio kao „visoki rizik“ ili „niski rizik“ od srčanih oboljenja.

Istraživači su otkrili da je 58,3 odsto onih sa visokim rezultatom posetilo bolnicu zbog bolova u grudima ili srčanog udara u tom periodu u poređenju sa samo 30,6 odsto onih sa niskim rezultatima.

To je značilo da su oni sa visokim rezultatima imali 2,6 puta veću vjerovatnoću da će patiti od onoga što su medicinari smatrali velikim problemima od bolesti koronarne arterije u odnosu na one sa niskim rezultatima.

Foto: pexels.com

Takođe je bila tri puta veća verovatnoća da će oni sa najboljim rezultatima pokazati dokaze nakupljanja masti u njihovim arterijama u medicinskim testovima.

Koronarna arterijska bolest je kada se glavni krvni sudovi koji snabdevaju srce sužavaju nagomilavanjem masnih naslaga.

Može dovesti do srčanog udara kada ove naslage puknu i dovedu do krvnog ugruška koji blokira dotok krvi u organ.

Ishrana bogata mastima, pušenje i stanja poput visokog krvnog pritiska i dijabetesa mogu povećati rizik od razvoja bolesti koronarnih arterija, piše Daily Mail.

Vodeći autor studije dr Jaskanval Sara, kardiolog na klinici Mejo, rekao je da bi dalja analiza glasa mogla da obezbedi neinvazivan i isplativ način identifikacije pacijenata sa rizikom od koronarne bolesti.

 - Ne sugerišemo da bi tehnologija analize glasa zamenila lekare ili postojeće metode pružanja zdravstvene zaštite - rekao je on.

„Ali mislimo da postoji ogromna prilika da glasovna tehnologija deluje kao dodatak postojećim strategijama.

„Pružanje uzorka glasa je veoma intuitivno, pa čak i prijatno za pacijente, i moglo bi da postane sredstvo za nas da poboljšamo upravljanje pacijentima.“

Dr Sara kaže da je potrebno uraditi mnogo više istraživanja o korišćenju glasovne analize za procenu zdravlja srca pre nego što se može klinički upotrebiti.

On je posebno rekao da su potrebne dodatne studije kako bi se utvrdilo da li se rezultati mogu ponoviti na različitim jezicima i akcentima.

Nije prvi put da se glasovni obrasci pacijenata koriste za procenu zdravlja srca, međutim, za razliku od najnovije studije, istraživanje je urađeno retrospektivno nakon što su pacijenti patili od problema poput srčane insuficijencije.

Slične studije su takođe pokušale da iskoriste suptilne promene u obrascima poroka za otkrivanje stanja kao što su Parkinsonova i Alchajmerova bolest, pa čak i infekcija kovidom.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija