• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

08.04.2022

07:07

OVE 4 BILJKE SU ZELENO ZLATO U NUTRICIONIZMU! Branka Mirković otkriva za Informer.rs da se KOROV ovog CVETA koristi za čišćenje JETRE i ŽUČI

Printscreen You Tube TVDR

Ljubav

OVE 4 BILJKE SU ZELENO ZLATO U NUTRICIONIZMU! Branka Mirković otkriva za Informer.rs da se KOROV ovog CVETA koristi za čišćenje JETRE i ŽUČI

Podeli vest

Nutricionista Branka Mirković govorila za Informer.rs o biljkama koje mogu da posluže ne samo kao hrana, nego i kao lek. Verovali ili ne, to su biljke koje sigurno svi znamo, ali nismo svesni kakvo je njihovo dejstvo na naš organizam

Poznato je da u Srbiji postoji riznica lekovitog bilja i to na Goliji, ali i da postoje cvetovi koji mogu da zamene lekove. Nutricionista Mirković otkriva koje su to moćne biljke:

Sremuš, maslacak, vlašac, mlada kopriva su zeleno zlato u nutricionizmu.

 - Bogate su vitaminima i mineralima, smatraju se vrhunskom fitoterapijom, odnosno biljkama koje služe kao lek, a ujedno su i hrana- objasnila je ona.

Foto: Pixabay

Vlašac

"Aromatične biljke kojima je sada sezona i treba ih jesti u svežem stanju. Sve više se koriste u ishrani, odlične su za čišćenje organizma, detoksikaciju, bogate hlorofilom. Važno je priprema. Barenje zelenog povrća i  bacanjem prve vode što se veoma često radi sa spanaćem i zeljem, bacimo najvažnije hlorofil koji se nalazi u zelenoj vodi. "

"Najbolje ćemo sacuvati sve hranljive materije ako pravimo salate, pomešamo sa drugim povrćem, rotkvicama… Kompletan obrok i najbolja iskoristivost svih hranljivih materija je ako kombinujemo sa barenim jajima ili krompirom."

Sremuš

Divlja samonikla jednogodišnja biljka poznatija kao medveđi beli luk. Jede se mlad kasnije postaje veoma ljut. Koristi se u prirodnoj medicini za čišćenje od crevnih parazita, čisti krv i žuč, protiv upale digestinog trakta.

Foto: Shutterstock

Sremuš

Može se koristiti svež, ali i u supama, čorbama, pitama, važno je kratkotrajno ga termički obraditi jer gubi svojstva ako se dugotrajno obrađuje

Kopriva

Kod nas veoma cenjena i poznata lekovita biljka. Koriste se mladi izdanci, ali I koren koprive. Bogata je B vitaminima, K, C, Kalcijumom, Magnezijumom. Veoma uspešna u borbi protiv raznih alergija, pada imuniteta, za reumatična oboljenja.

Foto: Pixabay

Kopriva je važna za zdravlje

Ne treba je mnogo termicki obrađivati jer gubi svojstva. Dodaje se supama, čorbama, varivima ali na kraju, da bi zadrzala lekovita svojstva.

Foto: Pixabay

Maslačak

Maslačak

Korov žutog cveta koji se nakraju pretvori u mace je izuzetno lekovit. Bogat je pelinom, Zn, kalcijumom, B I C vitaminom. Sok se koristi za čisćenje žuči i jetre, a listovi za podizanje imuniteta, detoksikaciju u narodu poznat kao čistač krvi. Priprema se kao I svaka druga zelena biljka u supama, corbama, varivima, ali najbolje je ako ga pripremite kao salatu sa barenim jajima ili krompirom.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija