• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.04.2022

14:21

MOŽEMO LI DA SE OPUSTIMO? Šta se čulo na panelu 'Pobedimo pandemiju'?

printscreen

Ljubav

MOŽEMO LI DA SE OPUSTIMO? Šta se čulo na panelu 'Pobedimo pandemiju'?

Podeli vest

Zdravstveni stručnjaci su i dalje oprezni, uprkos tome što je broj registrovanih slučajeva korone u padu i upozoravaju da moramo da budemo spremni za neki mogući novi talas...

Uprkos naporima zdravstvene zajednice na globalnom i nacionalnom nivou, pandemija korone je i dalje među nama, a izuzetak nije ni Srbija. Danas smo ipak spremniji nego pre dve godine ne samo zbog novih saznanja o samoj bolesti, već i zato što su osim vakcina sada dostupne i adekvatne terapijske opcije. Srbija je među prvim zemljama u Evropi omogućila da savremena terapija bude dostupna lekarima kako bi na adekvatan način lečili obolele od COVID-a, rečeno je na panelu ''Pobedimo pandemiju'', koji je održan u sklopu pokretanja istoimene kampanje podržane od strane Ministarstva zdravlja.

Još uvek nije gotovo

Na panelu su učestvovali vodeći zdravstveni stručnjaci iz Srbije koji su se složili da, bez obzira na trenutnu epidemiološki povoljnu situaciju, pandemija još uvek nije završena. Mutacije i novi sojevi virusa, naime, izazivaju nalete novih slučajeva infekcije širom sveta. Zato, kao prvu liniju odbrane od korona virusa i dalje ističu vakcinaciju, pri čemu ukazuju i na značaj pravovremenog testiranja i postavljanja dijagnoze kako bi se na vreme uvela adekvatna terapija i sprečile komplikacije bolesti.

Foto: printscreen

Korona slabi, ali je još uvek među nama

- U protekle dve godine mnogo smo naučili o bolesti COVID -19, čovečanstvo je godinu dana od prvog slučaja bolesti uzrokovane novim korona virusom pronašlo moćno oružje protiv nove bolesti - vakcine, čime je smanjen broj teških formi bolesti i smrtnih slučajeva kao posledica COVID-a 19. Svet se bliži kraju pandemije, ali i dalje moramo biti oprezni kada je korona u pitanju - saopštila je dr sci. med. Vesna Mioljević, naučni saradnik, epidemiolog, direktor Službe za bolničku epidemiologiju, UKCS.

Najbolje oružje

U nastojanju da se smanji širenje virusa, zdravstveni stručnjaci su se složili da ne postoji ''bolje oružje'' od vakcinacije, uz pridržavanje aktuelnih preporuka za poštovanje epidemioloških mera i ranog otkrivanja i lečenja obolelih, s obzirom da su danas dostupne različite opcije lečenja.

Prof. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS, takođe jedna od učesnica panela, istakla je kako je pozitivno to što danas ima manje mladih u bolnicama nego što je to bio slučaj kod delta soja, ali i dalje upozorava da omikron soj ne treba potcenjivati i da su zbog toga epidemiološke mere, vakcinacija i pravovremena primena adekvatne terapije obolelih jedini način da se pandemija stavi pod kontrolu.

Foto: Shutterstock

Nema boljeg oružja od vakcine 

Naime, samo pravovremeno prepoznavanje simptoma i testiranje, javljanje u COVID ambulantu ili svom lekaru radi postavljanja dijagnoze, kao i donošenja najprikladnije odluke o adekvatnom lečenju mogu omogućiti bolje ishode, sprečiti progresiju bolesti u tešku formu i time smanjiti broj hospitalizovanih, kao i pritisak na zdravstveni sistem. Pri lečenju je posebno važno držati se uputstava i smernica lekara.

Pravovremeno lečenje

- Kao lekar opšte medicine po prvi put imam priliku da lečim svoje pacijente adekvatnom, a ne samo simptomatskom terapijom. Vlada Republike Srbije obezbedila nam je da imamo čime da se borimo protiv COVID-a - istakla je prim. dr med. Dragana Trifunović-Balanović, predsednica Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva.

Prema rečima lekara, pravovremeno lečenje posebno je važno kod rizičnih grupa i osoba sa komorbiditetima (pridruženim bolestima), koje su pod povećanim rizikom za razvoj teškog oblika COVID-19.

Foto: Shutterstock

Srbija je među prvim zemljama u Evropi omogućila dostupnost savremene terapije  

S obzirom da aktuelna epidemiološka situacija ukazuje na to da je virus oslabio, zdravstveni stručnjaci se nadaju da će se težište lečenja COVID pacijenata prebaciti u ambulante lekara opšte medicine čija će uloga u borbi protiv pandemije time postati još značajnija, a da će se samo teži slučajevi hospitalizovati.

U sklopu kampanje ''Pobedimo pandemiju'' koja traje do 20. juna 2022. biće pokrenuta i web stranica www.pobedimopandemiju.rs sa ciljem informisanja i edukacije šire i stručne javnosti.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija