• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

26.04.2022

08:56

PROBLEMI SA SRCEM, DISANJEM, VARENJEM... Pogledajte vaše ZUBE - otkrivaju ove ozbiljne BOLESTI!

Ljubav

PROBLEMI SA SRCEM, DISANJEM, VARENJEM... Pogledajte vaše ZUBE - otkrivaju ove ozbiljne BOLESTI!

Podeli vest

Loša oralna higijena može dovesti do velikih zdravstvenih problema.

Dr Azad Ejrumlu, stomatolog u "Banning Dental Group-u", rekao je da je poznato da neodržavanje usta čistim, dovodi do širokog spektra problema kao što su bolesti desni i karijes.

Međutim, nisu samo vaša usta ta koja mogu da pate. Dr Ejrumlu je istakao da ozbiljne bolesti mogu da nastanu zbog nedostatka stomatološke nege.

- Naša tela su složena i različiti delovi našeg sistema blisko sarađuju jedni sa drugima, čak iako to ne shvatamo uvek. Na primer, čir u ustima ili impaktirani zub mogu da daju gadnim bakterijama savršen prozor da uđu u naš krvotok, uzrokujući na taj način više problema. Od vitalnog je značaja da svi pažljivo pratimo svoje oralno zdravlje i da budemo na oprezu zbog znakova da nešto nije u redu. Ako primetite nešto zbog čega biste mogli biti zabrinuti, preporučuje se da potražite medicinsku pomoć što je pre moguće - objasnio je dr Ejrumlu.

On je istakao pet ozbiljnih zdravstvenih stanja koja mogu proisteći iz loše oralne higijene.

1. Problemi sa srcem

Pokazalo se da ljudi sa lošim oralnim zdravljem imaju veću stopu kardiovaskularnih bolesti, poput srčanog ili moždanog udara.

Dr Ejrumlu je rekao da postoje dva stanja povezana sa oralnim zdravljem.

- Ateroskleroza, gde nakupljanje masnog "plaka" zadebljava zidove arterija i smanjuje protok krvi, i endokarditis, kada infekcija desni može proći u krvotok i potencijalno inficirati unutrašnju oblogu srca. Neke bakterije nose proteine koji promovišu ugruške koji mogu začepiti arterije, ostavljajući srce u opasnosti od napada. U međuvremenu, takođe može začepiti karotidnu arteriju koja cirkuliše krv do glave i mozga, ostavljajući nas ranjivim na moždani udar - rekao je on.

2. Problemi sa disanjem

Svi znamo da treba redovno da menjamo četkicu za zube, ali to može i lako da se zaboravi.

Veoma je važno da to uradite, jer se bakterije sakupljaju na četkici.

Ova bakterija, ako je gadna, može putovati kroz krvotok do pluća, gde može pogoršati naš respiratorni sistem i uticati na naše disanje.

- Neke studije su čak ukazale na vezu između bolesti desni i upale pluća i bronhitisa. Održavanje doslednih rutina oralne higijene će pomoći da bakterije i plak budu pod kontrolom, tako da ne budu u stanju da se šire u respiratorni sistem - rekao je dr Ejrumlu.

3. Sepsa

Infekciju desni možete smatrati blagom bolešću, ali dr Ejrumlu je rekao da ona zapravo može izazvati sepsu.

Stanje se javlja kada telo agresivno reaguje na infekciju i ošteti sopstveno tkivo.

- Može nastati od nelečenih infekcija desni i može dovesti do otkazivanja organa, trovanja krvi, amputacija, pa čak i smrti - objasnio je on.

Foto: Shuterstock

zubar

4. Demencija

Nekoliko zdravstvenih problema je ranije bilo povezano sa demencijom kao što su gingivitis, gubitak zuba i zubni karijes.

Infekcije u desni mogu osloboditi upalne supstance, koje mogu pogoršati mozak i dovesti do gubitka moždanih ćelija, rekao je dr Ejrumlu.

5. Problemi sa varenjem

Nije iznenađujuće da se problemi sa varenjem mogu javiti zbog loše oralne higijene, jer hrana prvo prolazi kroz naša usta pre nego što stigne u digestivni trakt.

I naši zubi i pljuvačka igraju ključnu ulogu u razgradnji naše hrane.

Dr Ejrumlu je dodao:

- Ako iz bilo kog razloga vaši zubi ne budu u stanju da razlože hranu na zalogaje, želudac i creva će biti pod većim pritiskom da svare i obrade hranljive materije koje su potrebne telu.

Preporučuje se da posetimo naše stomatologe svakih šest meseci kako bismo bili sigurni da je oralna higijena u dobrom stanju i da bismo pratili sve probleme koji se razvijaju.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija