• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

18.05.2022

09:29

NUTRICIONISTKINJA OTKRIVA! 7 neobičnih uzroka nastanka CELULITA - na 6. nikad ne biste pomislile!

freepik.com

Ljubav

NUTRICIONISTKINJA OTKRIVA! 7 neobičnih uzroka nastanka CELULITA - na 6. nikad ne biste pomislile!

Podeli vest

Pre nego što krenete u borbu protiv celulita, treba da znate šta je dovelo do njegovog nastanka.

Mnoge žene se bore sa dosadnim celulitom i dok je kod jednih njegov nastanak uslovljen genetskom predispozicijom, druge dame ipak rade nešto što doprinosi taloženju potkožnih masti. 

Kako biste znale kako da se izborite sa ovom "napasti", važno je za početak da prepoznate zbog čega se uopšte javlja.

- Celulit je uzrokovan nakupljanjem masti ispod kože, a neke žene su sklonije tome od drugih. Količina celulita koju imate i koliko je primetan, može biti zasnovano na vašim genima, procentu telesne masti i starosti ali i drugim faktorima - ističe nutricionistkinja Nataša Đukić i navodi koji su to najčešći razlozi zbog kojih nastaje celulit:

Nedostatak fizičke aktivnosti

Vežbe su neophodne kada je celulit u pitanju. Bez vežbi nemojte ni pomišljati da ćete se rešiti celulita. Sa pravim planom vežbanja možete smanjiti celulit i učiniti da donji deo tela izgleda glatko i čvrsto. Istraživanja koja su trajala 8 nedelja, u kom je učestvovalo 16 žena, starosti od 16 do 66 godina su primetile manje celulita u donjem delu.

Procenat telesne mase

Smanjenjem telesne mase imate šansu da imate manje izražen celulit. Razmislite samo kako će vaše noge izgledati zategnute i glatke. Znamo, sad jedva čekate more i da se skinete u svoj omiljeni kupaći. 

Neadekvatna ishrana

Ishrana je veoma važna kada govorimo o celulitu. Svakako da ishrana utiče najviše na vaše zdravlje, ali isto tako i zdravlje vaše kože. Jedan od najboljih načina rešavanja problema sa celulitom, upravo jeste zdrav i adekvatan način ishrane

Foto: Shutterstock

voda

Nedovoljan unos vode

Celulit je uzrokovan vlaknastim vezivnim žilama, koje povezuju kožu sa mišićem ispod, a masne ćelije koje se akumuliraju između kože i dubljih struktura, guraju se protiv kože. Kada vaše telo navikne na stalni protok vode, to će ukloniti višak, što može uticati na celulit, jer vaše telo zna da će postojati stalna dopuna vode za funkcionisanje.

Pilula za kontracepciju

Hormonska kontracepcija višestruko deluje na organizam. Hormonski preparati se ne prepisuju samo zbog sprečavanja trudnoće, već i kod raznih terapija. Može se desiti da određene tablete kod nekih žena izazivaju velike tegobe, dok drugima nimalo ne smetaju. Kod nekih žena, mogu se pojaviti i masne naslage u vidu celulita. 

Stres

Stres utiče na lučenje hormona kortizila. Kortizol izaziva skladištenje masnoća oko stomaka, butina, guze i kukova. Fluktuacije hormona čine vezivna tkiva manje fleksibilnim, što predstavlja problem u borbi protiv celulita. Pošto kortizol obično izaziva želju za slatkišima ili izuzetno masnom hranom, to možete suzbiti prirodnim namirnicama, zaduženim za dobro raspoloženje poput borovnica i orašastih plodova. 

Pušenje

Sasvim smo sigurni da veoma dobro znate za sve negativne strane pušenja, ali možda niste znali da pušenje može doprineti formiranju celulita na vašem telu. Pušenje može oslabiti kožu zbog suženja kapilara i oštetiti vezivno tkivo koje uzrokuje pojavu celulita.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija