
Shutterstock
Mnogi je koriste kao ZAČIN, a nisu ni svesni koliko je LEKOVITA! Ova biljka čisti organizam, pomaže pri MRŠAVLJENJU i još mnogo toga!
Ukoliko ste do sada koristili korijander u svojstvu začina, nakon što budete saznali koliko je zdrav, sigurno ćete ga još češće upotrebljavati.
Iako se od davnina koristi u gastronomiji kao začin, korijander se odlikuje i izuzetnom lekovitošću.



Kao začin, može da se koristi svež, kako njegov osušen list, tako i seme i to tokom cele godine. Dodaje se mnogim jelima, a u Evropi i Americi se više koristi seme, dok su u Aziji i Africi zastupljeniji listovi.
Dodaje se u rižota, jela sa ribom, mesom, salate, u supe, variva, sosove i jela od povrća.
Takođe, suvo seme se dosta koristi pri izradi kobasica, u pekarstvu, konditorskoj proizvodnji, kod izrade sireva, konzervisanja maslina, zimnice. Kako bi mu se pojačala i poboljšala aroma i ukusi jela, često se kombinuje sa drugim začinima kao što su čili, kim i beli luk. Ono što je manje poznato jeste da se korijander zapravo koristi i pri izradi parfema.


Kada govorimo o lekovitim svostvima, benefita ima mnogo:
- za poboljšanje varenja
- kod problema sa gastritisom
- kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu
- za iskašljavanje, kod bronhitisa i upale pluća
- kod upale bešike i mokraćnih puteva
- kod reume i artritisa
- za ublažavanje depresije
- za snižavanje krvnog pritiska
- za poboljšavanje sna
- za detoksikaciju
- jača jetru
- poboljšava apetit
- za mršavljenje (ima sposobnost izlučivanja vode i otrova iz organizma)
- poboljšava metabolizam
- ublažava alergije
- reguliše šećer u krvi
- ublažava menstrualne tegobe
- deluje i kao afrodizijak.
BONUS VIDEO:
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
Informer.rs | Ponedeljak, 23. 05. 2022.