• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Figaro sante/J.V.

28.05.2022

07:00

MUKA VAM JE, NEMATE APETIT, UMORNI STE, PATITE OD NESANICE? Sve to je posledica nedostatka...

Ljubav

MUKA VAM JE, NEMATE APETIT, UMORNI STE, PATITE OD NESANICE? Sve to je posledica nedostatka...

Podeli vest

Cink, fosfor, magnezijum... ovi minerali su neophodni da biste bili u dobroj formi. Uz neka pravila to možete lako da postignete

Dvadesetak minerala je uključeno u mnoštvo fizioloških funkcija. Međutim, neki nedostaju u našoj trenutnoj ishrani. Cink, fosfor, magnezijum…

Minerali predstavljaju samo četiri odsto naše težine, ali su ključni elementi uključeni u mnoštvo fizioloških funkcija. Nema hemoglobina (proteina koji prenosi kiseonik u krvi) bez gvožđa, nema DNK, molekula nasledstva, nema fosfora i nema kontrakcije mišića bez kalcijuma, kalijuma i magnezijuma, piše francuski Figaro sante. 

Foto: Pixabay

Preporučuju se cela zrna cinka

Preporučeni dnevni unos

Što se tiče mineralizacije kostiju, za to je potreban kalcijum u velikim količinama, kao i fosfor i magnezijum. Pored toga, većina mineralnih elemenata deluje na nekoliko nivoa. Sam magnezijum tako učestvuje u više od 300 biohemijskih reakcija: uključen je u metabolizam lipida i glukoze, sintezu proteina itd.

Preporučeni dnevni unos može biti skroman – od nekoliko desetina mikrograma do nekoliko grama – ali ovi esencijalni hranljivi sastojci i dalje često nedostaju u našoj ishrani.

Nedostatak magnezijuma može biti uzrok mučnine, gubitka apetita, povraćanja, umora, anksioznosti, nesanice.

Nedostatak gvožđa može dovesti do smanjenja nivoa crvenih krvnih zrnaca sa pratećim tegobama: intenzivnim umorom, otežanim disanjem, bledilo, razdražljivost. 

Što se tiče nedostatka cinka, on ima za posledicu kašnjenje u rastu, slabu otpornost na infekcije, otežano zarastanje.

Cela zrna cinka

Za cink, neophodno je da se favorizuju cela zrna, a ne rafinisana. Jednostavna pravila koja omogućavaju svakome dobrog zdravlja da dobije minerale koji su im potrebni bez pribegavanja suplementima obogaćenim mineralima.
 

 

 

Foto: pixbay.com

Magnezijum se u vodi bolje asimiluje

Treba piti dovoljno vode

Minerali dostupni u našoj ishrani potiču iz stena i transportuju se kroz ispiranje tla vodom. Oni dakle, prolaze kroz njih pre nego što ih asimiluju živi organizmi, biljke ili životinje i stoga ih treba tražiti u vodi. Pogotovo što su studije pokazale da se magnezijum u vodi bolje asimiluje u telu nego u čvrstoj hrani.

Zato je potrebno piti dovoljno vode.

Budite oprezni, da se ne biste lišili magnezijuma prisutnog u vodi iz česme, morate izbegavati njeno filtriranje.

-Osim toga, morate se pridržavati i pravila o pet porcija voća i povrća dnevno, jer su oni esencijalni izvori magnezijuma i gvožđa - podseća doktor Žan Žak Altman, dijabetolog u Evropskoj bolnici Žorž-Pompidu u Parizu.

 

Bonus video:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija